Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВигул собак без намордників: чому не працює новий закон?

Вигул собак без намордників: чому не працює новий закон?

Этот материал также доступен на русском языке
У листопаді в Україні набув чинності закон, який змінює правила вигулу свійських тварин. Зокрема, він передбачає чималі штрафи за вигул собак небезпечних порід без повідців та намордників. 

Хто стежитиме за виконанням закону і куди скаржитися на його порушення?

У недбайливих власників собак можуть відібрати

Часто можна побачити, як у парках, на дитячих майданчиках, та й просто на вулицях власники вигулюють величезних собак або собак бійцівських порід без повідців та намордників. Якщо хтось наважується зробити зауваження, то відповіддю практично завжди стає хамство. Чи зміниться ситуація з ухваленням нових правил?

Відповідно до законодавства, під час прогулянки собака має бути на повідку, а якщо його породу внесено до переліку особливо небезпечних, то на собаці має бути ще й намордник. За порушення цих правил власника собаки можуть оштрафувати. Якщо ж собака покусав людину або завдав іншої шкоди її здоров’ю або майну, то власника собаки не лише змусять сплатити штраф, а й відберуть собаку. А якщо тварина завдасть комусь серйозних травм, господаря може чекати навіть кримінальна відповідальність.

Слідкувати за виконанням закону уповноважені органи поліції. Щоправда, як саме поліція стежитиме за тим, щоб собак вигулювали за правилами, поки що неясно. Правоохоронці патрулюватимуть вулиці чи просто покладатимуться на сумлінних громадян і чекатимуть повідомлень про порушення? І як у такому разі чинити звичайним людям?

Чи вдасться покарати порушників?

Передбачається, що якщо людина побачить, як власник тварини вигулює її без відповідного екіпірування, вона повинна спочатку попросити взяти собаку на повідець, а для особливо небезпечних порід – надіти намордник. Якщо власник відмовиться, можна поскаржитися до поліції. До приїзду поліцейських, щоб підтвердити свої слова, людина може зняти те, що відбувається, на телефон або знайти свідків.

І хоча такий алгоритм дій простий і зрозумілий, насправді слідувати йому буде дуже нелегко. Наприклад, перехожі можуть не захотіти виступати як свідки, адже це потребуватиме багато часу: потрібно буде дочекатися приїзду поліції, давати показання, підписувати протоколи. Люди поспішають у своїх справах, і мало хто погодиться гаяти час, відновлюючи справедливість.

У такому разі залишається зафіксувати вигул собаки без намордника та повідця, знявши порушення на телефон. Однак це також пов’язане з неприємностями, і навіть може стати небезпечним, якщо власник собаки виявиться неадекватною людиною. А якщо таким самим виявиться і його собака, як бути тоді? Хто в цьому разі захистить людину, яка намагається діяти за законом? Навряд чи власник собаки чекатиме на приїзд поліції. Як потім довести, що порушення закону мало місце, і знайти власника тварини?

Що робити людині у таких випадках, закон замовчує. Питання залишаються відкритими, а дотримання закону – проблематичним. Адже будь-який закон тільки тоді працюватиме, коли чітко продумано всі механізми його захисту.

За порушення закону – штраф

 

За вигул собаки без повідця і намордника передбачено штраф від 170 до 340 гривень, за повторне порушення – від 340 до 510 гривень. Якщо порушення супроводжується заподіянням шкоди здоров’ю людини або її майну, доведеться сплатити штраф від 1700 до 3400 гривень.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні