Статті

Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Таким чином і ви свою систему травлення бережете, і організм витрачає менше енергії на переробку їжі.

Дієтологи поділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.

До першої групи входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин.

  • Фрукти та ягоди: апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин.
  • Яблуко, груша – близько 40 хвилин.
  • Овочі: сирі змішані салати – 30-45 хвилин.
  • Бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин.
  • Фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.

До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх переварювання – трохи більше 2 годин.

  • Яйця – 45 хвилин.
  • Риба нежирних сортів – 30 хвилин.
  • Риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин.
  • М’ясо курки – 1-2 години.

До третьої групи належать продукти, у складі яких є складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин.

  • Картопля – 1,5 години.
  • Каші із усіх видів круп – близько 2 годин.
  • Гриби – 3 години.
  • Сир із цільного молока – 2 години.
  • Насіння (соняшник, гарбуз, кунжут) – близько 2-3 годин.
  • Горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години.
  • Бобові – 2-2,5 години.

До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години.

  • Кава та чай з молоком.
  • Рибні консерви.
  • М’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 4-5 годин).
  • Твердий сир із незбираного молока – 4-5 годин.
  • Макарони із твердих сортів пшениці – 3,5 години.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 27 серпня

У середу в Україні очікується тепла літня погода: вдень +22+27 градусів, хіба що на півночі…

26/08/2025 23:21
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 27 серпня 2025 року: наскільки активно Сонце і як це позначиться на людях

Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні приділяти особливу увагу здоров'ю

26/08/2025 22:59
  • Новини

Календар рибного лову на вересень: найкращі дні та поради від бувалих рибалок

Вересень - час змін на воді: спека відступає, а риба починає активно годуватись перед холодами.…

26/08/2025 21:59
  • Статті

Не старість, а хвороба: чому зранку важко розігнутися?

Біль у шиї, "ватяні ноги", запаморочення - це може бути спондильоз. Про захворювання, яке часто…

26/08/2025 20:58
  • Новини

«Лінива ікра» з кабачків за 35 хвилин

Коли кабачки заполонили кухню, а стояти біля плити немає ні часу, ні бажання — на…

26/08/2025 20:29
  • Новини

Коли не можна копати картоплю у вересні: народні прикмети

У вересні переважна більшість українців збирає картоплю. Тому важливо обрати правильний час для її викопування.

26/08/2025 19:51