П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДля пенсії важливий не лише стаж: у ПФУ надали формулу розрахунку виплат

Для пенсії важливий не лише стаж: у ПФУ надали формулу розрахунку виплат

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах солідарної системи пенсійного забезпечення, яка зараз існує в Україні, ключовими факторами для визначення розміру пенсії є придбаний страховий стаж та заробітна плата.

Про це нагадали в Одеському обласному управлінні Пенсійного фонду.

Розмір зарплати, з якою сплачуються страхові внески, впливає розмір пенсії. Отримання українцями зарплати у конвертах у майбутньому позбавляє людину можливості отримувати пенсію.

У статті 40 закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” йдеться, що для обчислення пенсії враховується зарплата (дохід) за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера можна враховувати зарплату за 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 червня 2000 року.

Формула розрахунку заробітної плати

Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою: Зп = Зс х (Ск: К), де:

  • Зп – заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії у гривнях;
  • Зс — середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачені страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії;
  • Ск – сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожен місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + … + Кзn);
  • К – страховий стаж протягом місяців, які враховані для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Спершу слід визначити індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (КЗТ). Цей показник розраховується розподілом фактичної у розрізі кожного місяця заробітної плати застрахованої особи, з якої сплачені страхові внески, на середню заробітну плату (доходу) в Україні за відповідні місяці.

Наприклад, офіційно нарахована людині у березні 2021 року заробітна плата склала 9100,00 грн. Середня зарплата загалом по Україні за цей місяць склала 12 349,97 грн. Індивідуальний показник – 0,73684 (9100/12349,97). Надалі всі розраховані коефіцієнти підсумовуються у період, протягом якого враховується вести для обчислення пенсії.

Це буде показником у формулі Ск.

Безперервний період, за який враховується заробітна плата, не може бути меншим за 60 календарних місяців.

Наприклад, сума коефіцієнтів за період страхового стажу з 01.07.2000 до 31.03.2021 склала 257,63801. Розділивши цю суму на кількість місяців страхового стажу (К) за цей період (після проведеної оптимізації їх залишилося 206) отримуємо індивідуальний коефіцієнт заробітку. На прикладі він становить 1,25067.

Наступним кроком визначаємо середньомісячну зарплату, з урахуванням якої розраховується безпосередньо розмір пенсії (Зп). Вона визначається як добуток коефіцієнта заробітної плати та величини середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Дані про середню заробітну плату в цілому за відповідні роки та місяці можна знайти на сайті Пенсійного фонду України ( www.pfu.gov.ua )

Для осіб, які звернулися за призначенням пенсії у 2021 році, цей показник становить 9118,81 грн. Таким чином, заробітна плата (Зп) для обчислення пенсії за формулою становить: 1,25067×9118,81 грн. = 11 404,63 грн.

Формула розрахунку розміру пенсії

Формулу розрахунку розміру пенсії наведено у статті 27 закону.

П = Зп х Кс, де: П – розмір пенсії у гривнях; Зп – заробітна плата (дохід) застрахованої особи, з якої обчислюється пенсія; Кс – коефіцієнт страхового стажу.

Коефіцієнт страхового стажу (Кс) розраховується як співвідношення суми місяців страхового стажу та величини позначки за один рік страхового стажу (у відсотках). На сьогоднішній день величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1%. При страховому стажі, наприклад, 35 років 2 місяці коефіцієнт страхового стажу становить 0,35167. Підставивши всі дані до формули, отримаємо основну величину пенсії 4010,66 грн. (11404,62×0,35167).

З розрахунків видно, що вища зарплата, то вищий розмір пенсії.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні