Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЇжа до холоду: які продукти допомагають швидко зігрітися?

Їжа до холоду: які продукти допомагають швидко зігрітися?

Этот материал также доступен на русском языке
Чи не можете зігрітися навіть у теплому одязі? Можливо, вашому організму просто не вистачає поживних речовин. Відчути тепліше допоможуть продукти, що дають заряд енергії.

Давайте розберемося, які продукти допоможуть швидше розігнати кров тілом.

Що відбувається з організмом за низьких температур?

Коли температура за вікном знижується, організм шукає різні способи, щоб зігрітися. Жирові запаси нашому тілі використовуються як паливо. Є дослідження, у якому йдеться про те, що під впливом низьких температур у дорослих людей активується процес обміну речовин . У такі моменти жир не відкладається, а постійно спалюється для виділення тепла. Усіми цими процесами керує мозок.

Енергію, яка витрачається на обігрів тіла, необхідно періодично поповнювати. Якщо раціон людини бідний, а продукти не містять поживних речовин, можна легко замерзнути.

Яка їжа та напої допоможуть швидше зігрітися?

Дієтологи рекомендують підготувати організм до холодів. Організму потрібно багато енергії , щоб підтримувати теплообмін. Цю енергію організм отримує з білків, жирів, вуглеводів та вітамінів.

  • Банани . Цей тропічний фрукт підвищує рівень цукру в крові, забезпечуючи організм енергією. Вітаміни групи B, магній та фолієва кислота, що містяться в бананах, підтримують здоров’я щитовидної залози та надниркових залоз , що допомагає регулювати температуру тіла в холодну погоду.
  • Часник . Він давно відомий своїми властивостями, що зігрівають. Дослідження показують, що часник посилює термогенез – процес виробництва тепла в організмі. Його використовують для боротьби з інфекціями, а щоденне вживання допомагає впоратися із застудними захворюваннями. На думку вчених, екстракт витриманого часнику зміцнює імунітет
  • Імбир . Допомагає збільшити кровотік, що призводить до зігрівального ефекту. Дослідники виявили, що через 10 хвилин після вживання чаю з екстрактом імбиру, температура тіла підвищується . Імбирний чай зберігає тепло в організмі довше, ніж інші напої. Чай з імбиром заспокоює болі в животі і має протимікробні властивості.
  • М’ясо . Їжа багата на білки допомагає зігрітися . У м’ясі багато заліза та інших мінеральних речовин. У людей з низьким вмістом заліза в організмі, як правило, мерзнуть долоні та ступні
  • Чорна квасоля . Якщо ви не їсте м’ясо, то можна зігрітися за допомогою рослинного білка. Чорна квасоля багата на поживні речовини, які розганяють кров по тілу
  • Мед . Зміцнює імунітет і має протизапальні властивості . Сприяє кращому травленню, може дати відчуття тепла у тілі

Що їдять люди за умов екстремального холоду?

Дослідження показують, що для підтримки додаткових витрат енергії в умовах арктичного холоду потрібно близько 4500 Ккал на людину в день. Щоправда, йдеться не про простих людей, а про американських солдатів. Вчені хотіли з’ясувати, який раціон буде оптимальним для військових у холодних широтах .

Американські військові у Арктиці. Джерело: arctictoday.com

У своєму звіті дослідники підкреслили, що додатковий прийом вітамінів і мінералів, понад рекомендований рівень, який є в армійському пайку, не впливає на здатність краще переносити холод. Переконливих доказів цього немає. Вчені вважають, що можна обмежити споживання білків та солі, особливо коли запаси води обмежені. Мінімум води в арктичних широтах – 3 літри на день на людину.

На протилежному полюсі, в Антарктиді, учасники експедицій та місцеві жителі люблять їсти шоколад, щоб зігрітися . З’їсти один або два батончики під час прогулянки це звичайне явище для тих широт. Шоколад багатий калоріями і, за словами людей, які живуть в Антарктиді, він бадьорить і ніколи не тане в кишені комбінезону.

Ще один популярний продукт в Антарктиді – тверде печиво Sledging Biscuits (можна перекласти як Печиво для катання на санках ). Воно просте та калорійне, містить всього 5 інгредієнтів – борошно, соду, сіль, масло та воду. Це печиво беруть із собою, коли їздять на собачих упряжках. Дослідники Південного полюса та вчені їдять його у тривалих польових експедиціях.

Андрій Горін

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні