Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовини регіонівНа Одещині екологи поселили на заповідному острові стадо оленів

На Одещині екологи поселили на заповідному острові стадо оленів

Этот материал также доступен на русском языке
Три олені та три лані поселили на острові Єрмаков у Дунайському біосферному заповіднику.

На Одещині екологи поселили стадо благородних тварин у дельті Дунаю на заповідному острові.

Про це повідомила менеджерка зі зв’язків з громадськістю природоохоронної організації Rewilding Ukraine Катерина Куракіна.

“Тварини доповнять природний випас на острові і сприятимуть розвитку екологічного туризму в регіоні. Вони пройшли реабілітацію у Фельдман Екопарку (Харківська обл.), а потім прибули до Придунав’я за 900 кілометрів, щоб знову оселитися у дикій природі на острові Єрмаков”, – відзначила Куракіна.

На острові вони будуть захищені і одночасно зможуть вільно пересуватися на великій площі. Тварини “помічені” GPS-передавачами, тому їхнє переміщення у дикій природі можна буде відстежити.

 

 

За словами виконавчого директора Rewilding Ukraine Михайла Нестеренка, випущені в природу олені поповнять розмаїття великих травоїдних, які вже є на острові. Єрмаков – великий річковий острів площею понад 23 кв. км. “Тому для відновлення процесу природного випасу повною мірою, а також для створення генетично різноманітних і стабільних популяцій, дуже важливо випускати тварин із різних місць та у достатній кількості”, – пояснив Нестеренко. Він додав, що природний випас дозволяє підтримувати розмаїття ландшафтів на острові. Завдяки життєдіяльності великих травоїдних тварин тут є луки, невеликі озера та багато видів рослин. Своєю чергою різноманітний ландшафт приваблює велику кількість різних комах, птахів та ссавців. Також травоїдні виїдають надмірну рослинність, яка, висихаючи, може спалахнути. Це дозволяє значно зменшити ризик пожеж. Крім того, олені та лані, разом з іншими великими тваринами острова, є цікавими об’єктами спостереження для туристів. Зазначається, що в Україні за наявності гарних ландшафтів майже не залишилося місць, де можна побачити великих диких тварин, які вільно живуть у природі. За словами завідувача відділу науки та моніторингу Фельдман Екопарку Андрія Гапченка, при формуванні життєздатної популяції слід уникати близькоспорідненого схрещування. Тому на острові випущено лише шість тварин, усі вони від різних батьків. “Це дуже важливо – особливо на початку формування групи. До наступного сезону розмноження ми поповнимо популяцію копитних новою неспорідненою кров’ю”, – пояснив Гапченко.
Острів Єрмаков розташований у буферній зоні Дунайського біосферного заповідника, поблизу міста Вилкове. У 2019 році тут розпочалося відновлення процесу природного випасу за допомогою диких видів великих травоїдних тварин, характерних для дельти або близьких до них за екологічними функціями. На острові оселилося стадо водяних буйволів із Закарпаття та два табуни диких коників із заповідників Латвії.
Як зазначають екологи, благородний олень колись широко населяв ландшафти України, але згодом його чисельність значно впала через браконьєрство та знищення природних жител. Благородний олень – велика парнокопитна тварина. Самці можуть сягати більше 2 метрів довжини та близько 300 кг ваги. У них величезні роги, які їм потрібні для приваблення самок і бійок між суперниками для захисту території та свого “гарему”.
Довжина тулуба лані європейської – до 2 метрів, вага – близько 100 кг. У неї великі очі та вуха, плямисте забарвлення та характерні лопатоподібні роги у самців.

Лариса Козова

Фото: Rewilding Ukraine

Джерело

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні