Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОдеситка зібрала в колекції сорти винограду з незвичайним смаком

Одеситка зібрала в колекції сорти винограду з незвичайним смаком

Этот материал также доступен на русском языке
Присадибна ділянка одеситки Аліни Костянтинівни Кукурузяк – яскравий приклад того, що будь-які бажання можна втілити в життя, особливо якщо це стосується улюблених рослин. У її саду знайшли місце багато декоративних і плодових культур.

Чого тільки варті інжир, гранат і виноград! Вони гордість колекції Аліни. Теплолюбні культури господиня вирощує у відкритому ґрунті, без укриття на зиму.

До винограду лише дві вимоги

Звичайно, найбільшою кількістю сортів представлений виноград. У господині є дві головні вимоги до сонячної лози: стійкість проти хвороб і смак ягід. Якщо зі стійкістю все зрозуміло і ми знаємо, що немає винограду, який зовсім не треба обробляти, то смак – справа індивідуальна. Аліні Костянтинівні подобаються сорти, у яких щільна, хрумка м’якоть і шкірка, що не застрягає в горлі, а легко пережовується.

Весь свій виноград одеситка намагається вчасно обробляти. На півдні лоза часто може страждати від мілдью, оїдіуму, гронової листовійки та сірої гнилі. Хороший результат дає застосування препаратів Шавіт, Акробат, Танос, Медян Екстра, Квадріс, хоча останній не так ефективно працює, як раніше.

Аліна Кукурузяк пояснює це звичкою. Саме тому вона намагається обприскувати одним препаратом не більше ніж два рази за сезон.

Коли ягоди починають дозрівати, хімпрепарати не застосовує, обмежується біопрепаратами.

Під час останньої обробки навколо грона Аліна Костянтинівна обриває все листя, щоб ягоди було повністю відкриті.

Спеціальні ширми для винограду

Після обприскування вздовж ряду з одного та іншого боку вішає на прищіпки тюль. Використовувати для кожного грона окремі мішечки їй не подобається. З такими завісами простіше оглядати виноград. Якщо Аліна побачила, що ягода тріснула від дощу, відразу ж її видаляє, щоб не зіпсувалося все гроно.

Цього сезону через сильні дощі таке явище траплялося часто.

Добре цього року себе показали, попри примхи погоди, такі сорти винограду як Сніжок, ягоди у нього смачні та хрусткі, Дар’я, з чудовим мускатом і з зеленими ягодами, які на сонці можуть трохи жовтіти, Конвалія, яка може тріскатися від дощів, але відразу ж затягує рани, смак у цього сорту просто казка.

Конвалія має ще одну не дуже приємну особливість: під час цвітіння до неї не можна підходити, вона одразу обсипається, але заради смаку виноградарка їй усе прощає.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні