П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСвідоцтво про повну вакцинацію та COVID-сертифікат: у чому відмінність?

Свідоцтво про повну вакцинацію та COVID-сертифікат: у чому відмінність?

Этот материал также доступен на русском языке
Цілком вакциновані люди можуть дозволити собі поїздки за кордон. Більшість країн вимагають від подорожан свіжого негативного тесту на COVID-19 або посвідки про вакцинацію.

Але в Україні є ще один документ, який називають ковідний сертифікат. З’ясуймо, з яким документом можна перетнути кордон.

Який все-таки документ потрібен для поїздки за кордон?

Зараз для поїздок по світу потрібен паперовий документ — міжнародне свідоцтво про вакцинацію та профілактику. Україна та інші країни його ратифікували, тобто затвердили. Документ має юридичну чинність.

Свідоцтво можна отримати лише після повного курсу щеплень. Видає та підписує сімейний лікар. Якщо ви не можете потрапити на прийом до свого лікаря, то звертайтеся до будь-якого медичного закладу, який підключено до електронної бази МОЗ, уточнюють у Національній службі здоров’я. Не забудьте взяти закордонний паспорт, бо до свідоцтва будуть вносити його номер.

Свідоцтво заповнюють англійською або французькою мовою. Також дублюють інформацію українською або будь-якою іншою мовою. Термін дії — один рік з можливістю продовження.

А навіщо тоді COVID-сертифікат?

Ковідний або COVID-сертифікат — це електронний документ у додатку “Дія”. Щоправда, він іще на стадії тестування. Коли його запустять у маси, то вся інформація про щеплення буде у телефоні. І не лише про щеплення. Розробники планують додати туди результати негативних тестів на COVID-19, а також інформацію про те, що людина перехворіла на коронавірус. Дані візьмуть із бази МОЗ. Термін дії – 180 днів.

Електронний ковидний сертифікат поки що буде для внутрішнього користування, щоб відвідувати, наприклад, масові заходи. Але згодом уряд хоче домовитися з іншими країнами про ратифікацію. Замість паперового свідоцтва про вакцинацію показуватимемо прикордонникам інформацію на своєму смартфоні.

Це правда, що свідчення про вакцинацію має бути на спеціальному бланку жовтого кольору?

Ні це не правда. Лікар може роздрукувати бланк міжнародного свідоцтва на звичайному білому аркуші формату А4. До речі, заповнювати його не обов’язково в комп’ютері, можна і від руки. Головне, щоб лікар не забув поставити підпис та офіційну печатку медичного закладу. Бувають ситуації, що лікарі не мають принтера або закінчилися порожні бланки посвідок. Ви можете самостійно завантажити документ за цим посиланням і роздрукувати.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні