Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧого ми не знали про Чорне море?

Чого ми не знали про Чорне море?

Этот материал также доступен на русском языке
31 жовтня ми відзначаємо Міжнародний день Чорного моря, яке недаремно має власний день у році.

Це море особливе – воно єдине у світі має 150-метровий сірководневий шар, а в його глибинах вчені постійно відкривають нових мешканців. Багато які з них перебралися в море з інших водойм, а є й такі, що взагалі не були відомі науці.

Не лише осетри, а й колючі акули та дракони

У Чорному морі мешкають понад 2500 видів тварин, з них близько 200 видів – риби та зовні схожі на них ссавці, такі як, наприклад, дельфіни. Одні з найбільших риб – осетри. Вони живуть у морі, а на нерест ідуть у річки, бо дорослі осетри добре почуваються в солоній воді, а от молодняку легше вижити у прісній водоймі.

Дельфін афаліна
Дельфін білобочка
Дельфін морська свиня

З китоподібних у Чорному морі водяться тільки дельфіни – афаліна, білобочка і морська свиня. Чорноморська морська свиня – найменше китоподібне на планеті. Харчується вона в основному бичками, а афаліна полюбляє камбалу та кефаль. Є в Чорному морі і свої акули – катрани, вони не виростають більше ніж на півтора метра. Їх іще називають колючими акулами – спинні плавники у них не лише гострі, але й містять отруйні залози.

До речі, про отруйних мешканців. Біля наших берегів водяться два види отруйних риб – морський дракончик і скат-хвостокол. Отруйні залози у ската розташовані в шипах у середині хвоста, і такий шип здатен пробити навіть обшивку човна. Що стосується морського дракончика, то він – хижак і полює із засідки, зариваючись у ґрунт. Отруйні шипи у нього ташуються на зябрових кришках і на спинному плавці. Отрута ската і морського дракончика для дорослої здорової людини не смертельна, хоча переноситься дуже тяжко й болісно.

З медуз робили добриво і бетон

У Чорному морі водиться понад 30 видів медуз. Найвідоміші – аурелія, корнерот і обелія, яка живе на великій глибині. Аурелія абсолютно безпечна для людини, а от корнерот може викликати легкий опік, який невдовзі минає. У 2009 році в Чорному морі біля Туреччини вчені виявили небезпечну медузу – хрізаору. Біля українських берегів її поки що немає. Хрізаора може викликати значні хімічні опіки, і там, де вона з’являється, навіть закривають пляжі. До речі, медузи можуть підказати температуру морської води – якщо біля берега багато медуз, отже, вода холодна.

У 1970-х роках медузу аурелію використовували на експериментальних сільськогосподарських полях. Медуз відловлювали, різали на шматочки, а навесні перед посівом розкидали їх на полі й заорювали ґрунтом. Так само восени сіяли озиму пшеницю. В результаті підвищувалася врожайність, зменшувалася кількість бур’янів, удобрювався ґрунт. Але коли медуз стало менше, про цей метод забули.

Крім цього, медуз використовували у виробництві бетону. Медузи довго тримають вологу, і коли їх додавали в бетон, він виходив надміцним. Були й інші розробки, наприклад, медуз висушували, і цей порошок використовували при зварюванні металів підвищеної міцності.

З ким дружить рак-відлюдник?

Найзаповзятливіший чорноморський мешканець – це рак-відлюдник. Раніше він селився в раковинах чорноморських молюсків, але після появи в морі рапанів став освоювати їхні раковини і значно збільшився в розмірах. Найкращою «подругою» відлюдника стала актинія, у них навіть намітилася взаємовигідна співпраця: рак возить її на даху своєї раковини, а актинія своїми щупальцями відганяє від відлюдника ворогів.

Найбезкорисливіші санітари моря – краби: вони утилізують мертвих риб, водорості та молюсків. У Чорному морі в тому числі мешкають краб-невидимка, який маскується, саджаючи на себе кущики водоростей, і краб-горошина, який живе в раковинах мідій, іноді разом з живим молюском. Останнім часом у морі з’явилися і краби-новосели, наприклад, китайський мохнаторукий краб. Він риє нори в прибережній зоні, а це створює небезпеку руйнування берегів.

Одні з найрідкісніших мешканців Чорного моря – морські коники. Ця рибка веде малорухливий спосіб життя, і її легко зловити. Тому туристи масово виловлювали морських коників і, висушивши на сонці, робили з них сувеніри. Зараз побачити в морі морського коника – рідкісний випадок.

Чи можна істи мідії?

Чорноморські мідії – одні з небагатьох мешканців моря, які дбають про його чистоту. Саме мідії, очищаючи воду, створюють ідеальні пляжні умови. Тому виловлювати і їсти прибережних мідій не можна – вони накопичили чимало отрут, що з’явилися в результаті розкладання водоростей. Наприклад, отрута нодуларін подібна до отрути блідої поганки – при кип’ятінні вона не розкладається, і жодна термічна обробка не допоможе її нейтралізувати. Як стверджують учені, з’їсти одну прибережну мідію – те саме, що випити відро брудної води. Небажано також ловити біля берега креветок. Найгрізніші вороги мідій – рапани, через яких кількість мідій у морі постійно зменшується.

Незвичайні гості

Час від часу з’являються повідомлення про те, що в Чорному морі з’являються незвичайні для цього регіону мешканці. Наприклад, біля берегів Криму бачили екзотичну рибу-метелика, зубастого групера і червону баракуду. А свого часу рибалки виловили в Чорному морі тропічну рибу-місяць, щоправда, тільки один раз.

 

Фото з відкритих джерел

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні