Статті

Микола Амосов: лікарі лікують хвороби, а здоров’я потрібно здобувати самому

Основні правила з системи здоров’я геніального лікаря Миколи Амосова:

1. Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровими.

Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але лише підведуть до старту, а далі – щоб жити надійно – покладайтеся на себе. Я ніяк не применшую могутність медицини, оскільки служу їй все життя. Але також розуміюся на здоров’ї – теоретично і практично. З цього приводу похвалюся: вже півтора року проводжу експеримент на собі – фізкультура з гантелями і біг.

2. Лікарі лікують хвороби, а здоров’я потрібно здобувати самому.

Бо здоров’я – це «резервні потужності» органів, всієї нашої фізіології. Вони необхідні, щоб підтримувати нормальні функціональні показники – у спокої та при навантаженнях – фізичних і психічних, а також щоб не захворіти, а захворівши, по можливості – не померти. Наприклад, щоб кров’яний тиск і пульс не підвищувалися більше, ніж у півтора рази при вправах або бігу, а неминуча задишка швидко вгамовувалася. Щоб не боятися протягу, а застуди швидко минали без ліків, самі собою. І взагалі, щоб добре працювалося, спалося, «їлося і пилося».

Так ось – ці «потужності» ліками не здобуваються. Тільки тренуванням, вправами, навантаженнями. І – роботою, терпінням до холоду, спеки, голоду, втоми.

3. Що таке хвороби, відчуває кожен:

Прикрий розлад різних функцій, що заважає відчувати щастя і навіть жити. Причини теж відомі: зовнішні «шкідливості» (інфекція, екологія, суспільні потрясіння), власне нерозумна поведінка. Іноді – вроджені дефекти.

Стверджую: природа людини міцна. Принаймні у більшості людей. Щоправда, дрібні хвороби неминучі, але серйозні найчастіше – від нерозумності способу життя: зниження резервів у результаті детренованості. Зовнішні умови, бідність, стреси – на другому місці.

4. Тренування резервів має бути розумним.

Це означає поступове, але наполегливе. Якщо сказати про суть тренування – то це режим обмежень і навантажень (РОН). Це мій коник. Втім, нічого оригінального я не придумав. Три головні пункти:

1. Перший – їжа з мінімумом жирів, 300 г овочів і фруктів щодня, і щоб вага не піднімався вище цифри (зріст мінус 100) кілограмів.

2. Другий – фізкультура. Тут справа складніша. Вона всім потрібна, а дітям і літнім людям – особливо. Оскільки тепер на роботі майже ніхто фізично не напружується, то, за ідеєю, для пристойного здоров’я потрібно б займатися по годині в день кожному. Але немає для цього характеру у нормальної людини. Тому – хоча б 20-30 хвилин гімнастики, це приблизно 1000 рухів, краще з гантелями по 2-5 кг. Раджу вправлятися перед телевізором, коли «Новини» показують, щоб час заощаджувати. Як додавання до фізкультури бажано виділяти ділянку для ходьби, по дорозі на роботу і назад, по одному кілометру. Корисно, і нерви зберігає, враховуючи поганий транспорт. Про біг підтюпцем я вже не кажу – нереально. Але – корисно.

3. Третій пункт, мабуть, найважчий: управління психікою. «Вчіться панувати собою». Але ох як це важко! Рецептів багато, аж до медитації, описувати не буду. Сам користуюся простим прийомом: коли великий накал і виділилося багато адреналіну, фіксую увагу на ритмічному рідкому диханні і намагаюся розслабити м’язи. Найкраще б у такі моменти – зробити енергійну гімнастику, але ж обстановка зазвичай не дозволяє. Але все одно, щойно дозволить – працюйте. Надлишок адреналіну спалюється при фізкультурі, і таким шляхом судини і органи рятуються від спазмів. У тварин стреси вирішуються втечею або бійкою, а людині це не дозволено.

5. Цікаве питання: чому люди так часто хворіють?

Гадаю, що 90% людей, якби вони дотримувалися правильного способу життя, були б здоровими. Але, на жаль, режим вимагає напруження волі. А сили волі у людини мало… Сучасне офіційне лікування здійснюється методом «добору-перебору» гіпотензивних засобів, яких не один десяток, і які потім треба вживати ціле (!) життя.

6. І ще: у світі багато, дуже багато поганих лікарів.

Не можу огульно заявити: «все лікарі погані». Багато хороших, але і поганих – теж. Докази? Запитайте, що вони читають і що вміють. Читають – з практиків – одиниці. Уміють – більш-менш – лікарі хірургічного профілю. Бо їм без рукоділля просто не можна лікувати. Терапевти щиро вважають, що їм нічого не потрібно вміти – ані аналіз зробити, ані на рентгені подивитися, ані плевру пунктировати. Є, мовляв, для цього вузькі фахівці. А ми, мовляв, загальні лікарі. Ось так.

І під кінець. Є багато помилок у медичній науці. Часто це залежить від неправильної оцінки статистичних даних. Наприклад, на ваш погляд, в чому причина «розростання», «збільшення» раку? У світі немає ніякого особливого збільшення кількості ракових хворих (крім раку легенів). Більше того, випадки захворювання на рак шлунка навіть зменшилися. Як займав рак друге або третє місце у причинах смертності – так і займає. Але мало хто враховує, що тривалість життя за останні півстоліття зросла, а на рак найчастіше хворіють люди старшого віку.

В організмі є потужні захисні сили – імунна система, механізми компенсації. Вони спрацюють, треба дати трохи часу. Майте на увазі, що більшість легких хвороб минають самі, лікарські зілля тільки сприяють природному одужанню. Вам кажуть: «Вилікували!», А ви і вірите: «Хороший доктор!»

7. Якщо вже пощастило потрапити до хорошого лікаря, бережіть його, даремно не турбуйте.

Пам’ятайте, що лікар – це більше, ніж просто фахівець. Це не сантехнік. Вказівки лікаря виконуйте… в міру вашого розуміння. І не вимагайте від нього зайвих ліків, про які від сусідок дізналися.

Якщо ти молодий – до 60! – і симптомів від органів немає, то не слід при найменшому нездужанні бігти до поліклініки. Як уже говорив, наші лікарі не довіряють природі, націлені на ліки та спокій. Бійтеся потрапити до них у полон! Знайдуть хвороби і переконають: «Відпочивати і лікуватися!».

І на закінчення: Щоб бути здоровим, потрібна сила характеру. Як людині знайти оптимум у трикутнику між хворобами, лікарями та вправами? Моя порада: вибирати останнє. Принаймні намагатися. Повірте – окупиться!

Раніше опубліковано: Зцілення можливе: варто лише дуже захотіти вилікуватися

Новое на сайте

  • Статті

Світлий тиждень: чи треба ходити на цвинтар і як вітати один одного?

Нинішнього року Світла седмиця відзначається з 6 по 11 травня. Читач запитує: «Чи правда, що…

05/05/2024 17:18
  • Новини

Кіно для пенсіонерів та про пенсіонерів: Перший пенсійний кінофестиваль запрошує учасників та глядачів

Пенсійний кінофестиваль? Та ще й зі статусом міжнародного? Саме так, і якщо ви захоплюєтеся відеозйомкою,…

05/05/2024 15:45
  • Статті

Відомі люди на монетах: за що Івана Багряного відправили у заслання?

Іван Багряний – український прозаїк, член ОУН, який за 20 років до Солженіцина написав роман…

05/05/2024 14:58
  • Статті

Курник із прісного тіста – кращого частування і не придумати

Курник - великий пиріг з різноманітною начинкою, яка обов'язково включає куряче м'ясо.

05/05/2024 13:59
  • Статті

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Новомихайлівка залишається українською

Сьогодні ми розповімо про село Новомихайлівка, яке російські війська постійно намагаються штурмувати.

05/05/2024 12:57
  • Новини

Що відбувається на фронтах – зведення Генерального штабу ЗСУ

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 69 авіаційних…

05/05/2024 11:59