Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиТариф на газ: чому неправильно розрахували пільгу?

Тариф на газ: чому неправильно розрахували пільгу?

Этот материал также доступен на русском языке
До 20 числа кожного місяця постачальники комунальних послуг надають до структурних підрозділів соцзахисту інформацію про зміну тарифів.

«Мені встановлено інвалідність внаслідок війни. За нормами чинного законодавства я користуюся 100-відсотковою знижкою при оплаті за житлово-комунальні послуги. Однак у квітні цього року у мене виникли проблеми з нарахуванням за спожитий газ. Справа в тому, що районне управління соціального захисту розрахувало вартість блакитного палива в розмірі 6,99 грн. за кубометр, а насправді «Одесагаз-Постачання» виставило мені рахунок за тарифом 8,75 грн. за кубометр. Чому так вийшло і хто правий?

Меєрович М. М., м. Одеса»

Як розраховують суму пільги?

Щоб аргументовано відповісти на це питання, потрібно знати, чим мотивували такі розбіжності цін фахівці управління соцзахисту населення. І насамперед це питання ви мусили б адресувати їм. Адже саме такий порядок дій з боку пільговика передбачений Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу у грошовій формі (далі – Порядок), затвердженим Постановою Кабміну №373 від 17 квітня 2019 року* (зі змінами від 11.08.2021 р.).

Зокрема, в п. 8 Порядку сказано, що по отримання інформації з питань, пов’язаних з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення. Ви нам такої інформації не надали, спробуємо відповісти на ваше запитання, спираючись як на нормативно-правові акти, що регламентують нарахування пільг, так і на встановлені на той момент тарифи.

Відразу підкреслимо, що соцпрацівники просто так, зі стелі пільги не нарахують. Це протизаконно і протиприродно. Вони нараховують, керуючись пп. 5 і 6 згаданого вище Порядку. На практиці це відбувається в такій послідовності: до 20 числа кожного місяця постачальники комунальних послуг надають до структурних підрозділів соцзахисту інформацію про зміну тарифів. На підставі цих даних соцпрацівники, виходячи з розміру знижки, щомісяця до 25 числа розраховують суму пільги.

Чому тарифи різні?

Як відомо, в Україні діє ринок газу. З одного боку, це дає можливість побутовим споживачам вибирати і, за бажанням, змінювати постачальника, залежно від пропонованого сервісу послуги та тарифної політики. З іншого боку, ціна на газ стала ринковою і для багатьох непідйомною.

З огляду на чинники, що ускладнюють становище людей у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, уряд втрутився у формування цінової політики газопостачальних компаній, зобов’язавши їх продавати газ населенню за тарифом 6,99 грн. за кубометр. Дане рішення було закріплено Постановою Кабміну №25 від 18 січня 2021 року**. Спочатку, згідно з документом, гранична вартість газу на рівні 6,99 грн. за кубометр була встановлена до 31 березня 2021 року. Після чого газопостачальні компанії могли повернутися до формування ринкової ціни, як це диктує ринок газу. Однак цього не сталося: уряд закликав постачальників газу не піднімати тарифи. Представники регіональних газових компаній пішли назустріч Кабміну. Зокрема, керівництво ТОВ «Одесагаз-Постачання» вирішило залишити квітневий тариф на колишньому рівні, тобто з розрахунку 6,99 грн. за кубометр. Щоправда, не для всіх побутових споживачів, а тільки для тих, хто не мав заборгованості з оплати за спожитий газ і до 25 квітня вніс авансовий платіж (тобто сплатив за послуги на місяць уперед). Для інших же клієнтів ціна зросла до позначки 8,75 грн. за кубометр.

Різницю повинні були доплатити

Можливо, газівники з певних обставин просто в зазначений термін (до 20 числа) не повідомили управління соцзахисту про збільшення тарифу, і там автоматично розрахували суму пільги за березневою ціною.

Втім, якщо навіть так було, це зовсім не означає, що за подібного роду розбіжності в ціні пільговик повинен викладати власні гроші. Постачальники газу, нехай навіть і з запізненням, але в будь-якому разі повинні були поінформувати соцпрацівників про зміну тарифу. А ті (як цього вимагає Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу в грошовій формі) повинні були зробити коригування та нарахувати не виплачені за попередній місяць гроші при наданні пільги в наступному місяці. Ви можете звернутися до управління соцзахисту і, виходячи зі сказаного, уточнити це питання.

*«Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу в грошовій формі».

**«Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

 Олександр Задорожний

Нагадування 

Пільги в грошовому вираженні, як і субсидія на погашення витрат з оплати комунальних послуг, надається в межах норм споживання. Послуги, спожиті понад встановлені урядом норми, споживачі оплачують власним коштом.

Раніше опубліковано: Держдопомога на комуналку: на яку суму можна розраховувати

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні