Статті

Що можна їсти після резекції шлунка?

«Два місяці тому мені зробили резекцію шлунка (залишилася чверть шлунка), а дієту і загальні рекомендації при цьому толком не розписали. Що можна і чого не можна їсти після такої операції? А то апетиту немає, їжа не «лізе» …

Тамара Дмитрівна, м. Бровари».

На запитання читачки відповідає лікарка гастроентеролог-ендоскопіст вищої категорії дніпропетровської міської лікарні №9 Лариса Припиченко.

 

 

– Щоб точно відповісти вам, в ідеалі необхідно знати, в зв’язку з чим було проведено резекцію шлунка. Я припускаю, що причиною операції могли стати ускладнення виразкової хвороби (кровотеча, прорив) або онкологічна патологія. У першому випадку ви повинні перебувати під наглядом лікаря-хірурга за місцем проживання протягом одного-двох років з консультаціями лікаря-гастроентеролога, у другому – у лікаря-онколога (довгостроково) з консультаціями хірурга і гастроентеролога. Тобто вам в будь-якому разі необхідний огляд хірурга для того, щоб він перевірив післяопераційні шви, рубці тощо, а також консультація гастроентеролога, щоб розібратися, чому у вас немає апетиту.

Заочно можу припустити, що можлива причина цього криється в супутній патології, наприклад, хронічному панкреатиті (щоб сказати точно, потрібні додаткові обстеження – амілаза крові та діастаза сечі, аналіз калу на приховану кров, копрограма, УЗД органів черевної порожнини). За допомогою цих аналізів виключається зовнішньосекреторна недостатність підшлункової залози, яка може викликати зниження апетиту і навіть відчуття дискомфорту аж до болю в органах черевної порожнини. Тоді лікар може призначити вам замісну ферментативну терапію.

Можливо, ви потребуєте регуляції моторики шлунка, тоді допоможуть так звані прокінетичні препарати або препарати, які містять в собі і прокінетики, і речовини, що знімають запалення слизової. Але вам в будь-якому разі обов’язково потрібна очна консультація лікаря, оскільки після операції необхідним є диспансерний нагляд, а призначення медикаментів залежатиме від вашого стану і результатів аналізів.

Що стосується дієти, то після резекції шлунка рекомендується часте і дробове харчування (6-8 разів на день маленькими порціями). Їжа має бути “щадною”, такою, що не викликає подразнення. Тому виключіть міцні та гарячі чай і каву, а також алкоголь, газовані напої, спеції, смажені й копчені страви, зведіть до мінімуму вживання солі.

Замість чаю пийте настій трави материнки, він підвищує моторику і посилює апетит. Можете заварювати насіння кропу, який прибирає зайве здуття і допомагає нормалізувати випорожнення кишечника. Вам також дозволені всі види каш, картопляне пюре, яйця некруто, йогурт, нежирний м’який сир, пісні сорти м’яса без бульйонів, запечена в духовці й відварна риба, проварені й пропарені овочі, запечені яблука і гарбуз.

Підготувала Ірина Лебединець

Раніше повідомлялося: які хвороби лікує гарбуз

Читайте также:

Новое на сайте

  • Новини

В одній з областей видається гуманітарна допомога – як отримати продуктовий набір

Благодійна організація допомагає жителям України, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

17/05/2024 07:32
  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27
  • Новини

Візьміть банку кукурудзи та яблуко: найсмачніший салат за 5 хвилин – готуватимете кожні вихідні

Зазвичай на приготування салату потрібно витратити достатню кількість часу та фінансів. Але сьогодні пропонуємо вам…

17/05/2024 05:26
  • Домашній адвокат
  • Статті

У яких випадках потрібна допомога адвоката з аліментів?

Турбота про дитину — це, мабуть, один із найважливіших обов'язків батьків. Вони повинні опікуватися, навчати,…

16/05/2024 23:59
  • Новини

Ці стрижки ніколи не виходять із моди: з такою зачіскою ви завжди будете на висоті

Якщо ви бажаєте завжди мати актуальний вигляд, досить обрати одну з цих стрижок. Яким буде…

16/05/2024 23:31
  • Новини

Обов’язково зробіть це на грядках з помідорами – і врожай збільшите у рази: перевірено

Більшість сортів та гібридів томату сильно гілкуються і утворюють велику кількість бічних пагонів, які називають…

16/05/2024 22:57