Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаРізнеБитва під Городком: блискуча перемога

Битва під Городком: блискуча перемога

Этот материал также доступен на русском языке
Битва під Городком, що відбулася 30 вересня 1655 року, 366 років тому, вважається однією з найважливіших битв українсько-польської війни 1654-1667 років.

Біля міста Городок Львівської області запорізькі козаки під проводом Григорія Ромодановського і Григорія Лісницького здобули перемогу над армією Станіслава Потоцького, якій довелося відступити, залишивши весь обоз. Після програшу Потоцький здався в полон шведам.

Передісторія

На початку літа 1655 року козацькі війська почали готувати наступ у районі Львова на військо великого коронного гетьмана Станіслава Потоцького. Гетьман Потоцький чекав підходу супротивника, його військо зайняло найвигіднішу позицію. Укріпрайон, побудований поляками під Городком, ташувався на захід від Городоцького-Дроздовицького ставка на полях села Дроздовичі. З південного боку укріпрайон прикривали болота річки Верещиці. Сторожові пости польського гетьмана були впевнені у своїй неприступності.

Битва

У ніч на 30 вересня козацькі війська раптово атакували позиції противника. Козаки задовго до наступу зробили греблі на протоках, а в темряві ночі непомітно перебралися через них і вступили в бій з караулом. Другою ділянкою, куди вдарив Ромодановський, були позиції Потоцького в самому Городку. Пожежа, що спалахнула в Городку, не дала полякам можливості дати відсіч. Потоцькому вдалося кілька годин чинити опір, але це лише збільшило втрати польського війська. Солдати Потоцького в страху втікали з місця бою. Відступаючих солдатів армія Ромодановського переслідувала за трьома напрямками, добиваючи їх до самого Ярослава. У полоні опинилися племінник великого гетьмана брацлавський воєвода Ян Потоцький і Виногородський староста Гулевич.

Наслідки

Така рішуча перемога забезпечила свободу подальших дій війська гетьмана Богдана Хмельницького. Польська армія відтоді більше вже ніколи не змогла повернутися на цю територію.

Джерело: calendarium.com.ua

Раніше опубліковано: Данило Галицький розгромив угорське військо

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні