П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно саджати часник і цибулю під зиму

Як правильно саджати часник і цибулю під зиму

Этот материал также доступен на русском языке
Осіння пора найважливіша для відновлення своєї землі і планування осінніх посадок на майбутній сезон. Серед популярної зелені це: салат, шпинат, петрушка, кріп, з коренеплодів - морква і картопля, з цибулинних - часник і цибуля.

 Сьогодні хочу зупинитися на технології вирощування часнику і цибулі.

Для осіннього садіння озимої цибулі я рекомендую придбати голландські гібриди та сорти. Українські цибуля не витримує перепадів температури і навесні йде у стрілку. Часник краще саджати свій, адаптований до місцевих умов вирощування, тобто районований. Його готують до садіння методом відбору великих зубків. Якщо ви віддаєте перевагу вирощуванню голландського часнику, то беріть зубки, розташовані по краях голівки, вони найбільші.

Озимий часник

Готуємо грядку заздалегідь: обприскуємо сотку землі корисними мікроорганізмами (Емочка Родючість або Емочка Оригінал) з концентрацією розчину 200 мл на 10 л води по добре вологому ґрунті. У мене це шість грядок завширшки 80 см і завдовжки 5 м. Через два тижні висіваю сидерати (зелені рослини). Краще сіяти суміш, що складається з різних родин: злакові, бобові, хрестоцвіті та ін. Таким чином знімаємо ґрунтовтому, наповнюємо землю органікою, оздоровлюючи корисними мікроорганізмами і готуємо свій город для майбутнього врожаю. До садіння озимого часнику все готово. Підрізаючи зростаючі сидерати, намічаємо садивну канавку або робимо отвори для садіння часнику.

Перед садінням обробляємо зубки часнику розчином Емочка Оригінал (1:10), це 100 мл на 1 л води, тримаємо в розчині 5-7 хвилин і саджаємо на глибину 15-20 см на супіщаних ґрунтах або на 6-10 см для щільних ґрунтів: чорнозем або глина. У сухому і жаркому кліматі (південь України), чим садіння глибше, тим комфортніше корінню рослин. Після садіння часнику потрібно укрити грядку будь-якою наявною органікою. Краще, якщо це буде подрібнена солома або соснові голки. Проаналізуємо наші дії: ґрунт оздоровили і підживили, вкрили на зиму від негоди. Все зробили за природною технологією.

Озима цибуля

Переходимо до цибулі. Як же її саджати? Що стосується підготовки ґрунту, то дії такі ж, як при садінні часнику.

Обробляємо цибулинки перед садінням пробіотиками (Емочка Оригінал) як і зубчики часнику. Озиму цибулю саджаємо неглибоко (3-5 см), інакше цибуля виросте дрібною. Грядку з посадженою цибулею мульчуємо невеликим шаром органіки. У зимовий період буває багато опадів, снігу і під великим шаром мульчі цибуля може випріти (вимокнути) і тоді навесні потрібно буде досаджувати порожні місця. Якщо весна буде волога, то мульчу можна прибрати.

У холодний і затяжний весняний період цибулю треба поливати калійними добривами – це можуть бути: гумати калію, деревний попіл.

Намагайтеся не застосовувати штучних мінеральних добрив, вони гублять живий ґрунтовий світ, а рослини стають залежними в своєму харчуванні від людини. Природні процеси перестають діяти. Калійні мікроелементи знімають у рослин стреси від різких перепадів температури і допомагають рости у весняний період.

З саджанням цибулі і часнику не варто затягувати. Вони повинні встигнути вкоренитися, тоді мороз не виштовхне цибулини із землі. Вони своїми корінцями будуть триматися за неї.

Галина ПРОСЯНА, овочівниця-експериментаторка.

м. Лиман Донецької області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні