Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеУ Білгорода-Дністровського і Аккерманської фортеці свято

У Білгорода-Дністровського і Аккерманської фортеці свято

Этот материал также доступен на русском языке
У 2021 році 19 вересня одне з найдавніших міст Європи - Білгород-Дністровський - відзначає День міста. За 2500-річну історію місто мало чимало назв: Офіусса, Тіра, Алба-Юлія, Туріс, Левкополь, Монкастро, Четатя-Албе, Аккерман, Аспрокастро, Маврокастро, Білгород, Ак-Лібо.

Білгород-Дністровський – одне з найдавніших міст України. Тут все нагадує про історичні події, а тематичні фестивалі, театралізовані арени і велична фортеця допоможуть відчути атмосферу справжнього середньовічного міста. Відстань до Одеси – 83 км.

Аккерман турки здали без єдиного пострілу

Білгород-Дністровський стоїть на місці міста Тіра, заснованого давньогрецькими колоністами ще до нашої ери. Тіру кілька разів руйнували і відбудовували, місто переходило у володіння римлян і турків, візантійців і генуезців. У 1454 році в цих місцях на замовлення молдавського господаря була побудована фортеця, де роботами керував грецький майстер Федорко. Через 30 років новобудовою заволоділи турки і назвали її Аккерман (Біла фортеця). 

Під час подальших російсько-турецьких воєн фортеця черзі змінювала власників. Зрештою восени 1806 року місто без єдиного пострілу було взяте військами, якими командував герцог Рішельє, і Аккерман остаточно перейшов до Російської імперії.

Місто складалося з головної частини і трьох посадів – Папуша, Турлака і Шаба. Воно швидко розросталося – наприкінці XIX століття тут проживало понад 28 тисяч осіб, працювали училища і гімназії, притулки і богадільня, млини і заводи, щотижня проводили базари, а в грудні – Миколаївський ярмарок.

До нашого часу в Аккермані – Білгороді-Дністровському збереглося багато пам’яток: «довгобуд» царських часів – Олександрівські казарми, які зводили понад 20 років, або Грецька церква, за переказами, побудована на фундаменті IV століття.

У місті дуже багато історичних споруд. У 1840 році на замовлення болгарської громади тут була побудована Свято-Георгіївська церква, поряд з якою знаходяться могили князів Волконських. А ось головну святиню міста – Свято-Вознесенський собор збудували на місці старого турецького цвинтаря в 1815 році. У той час це була околиця, де ташувалася найвища точка в місті, а сьогодні це міський центр.

Але все ж найпопулярніше місце – підземна церква Івана Сочавського, з каплицею і купіллю для зцілення «Свята криниця», які не мають аналогів в архітектурній спадщині України. Що стосується наукової історії міста, то в Білгороді-Дністровському працює краєзнавчий музей, де зберігається понад 84 тисяч експонатів. Серед них – археологічні та історико-побутові цінності, велика колекція монет, вогнепальної та холодної зброї.

“Одесская жизнь”

Раніше повідомлялося: На святковий ярмарок не запізнися

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні