П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаДля гарного врожаю фейхоа потрібно пересаджувати

Для гарного врожаю фейхоа потрібно пересаджувати

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо мрієте про екзотичні рослини, які можна виростити на підвіконні, посадіть фейхоа. Більшість поціновувачів рідкісних рослин вирощують його з кісточки. Для цього треба купити плід фейхоа, поставити його дозарювання в тепле місце.

 

Коли він стане м’яким, обережно розрізати і вибрати насіння. Зазвичай, перші вруна з’являються через 4 тижні після посіву насіння.

Перші 2-3 роки рослинку краще пересаджувати щорічно, а в більш зрілому віці через кожні 2-3 роки.

Пересаджувати фейхоа в нову ємність варто з грудкою землі. При пересадці коріння за межами земляного кома підрізають, а пагони трішки вкорочують. Після пересаджування рослини обов’язково потрібно притіняти від прямих сонячних променів.

Молодим рослинам потрібна суміш торфу і піску (2: 1), або субстрат з перегною, піску і дернової землі (1: 1: 1). Для дорослих рослин більш підходить субстрат з дернової, парникової, листяної землі (4: 3: 2) з невеликою кількістю піску (0,2 частини) і кісткового борошна.

Для нормального розвитку однорічних сіянців горщики повинні мати діаметр 15-20 см; для 2-3-річних рослин – 20-25 см; для 4-річних – 30-40 см.

Як і всі субтропічні, фейхоа краще себе почуває взимку за температури 10-12°С. Протягом літа, до настання заморозків, рослини можна виносити на балкон або тримати біля розкритих балконних дверей. При температурі +11оС фейхоа починає рости, а цвіте при +20-24°С. Цвітіння триває досить довго, більше 30 днів.

Рослина росте компактним кущем або деревцем і не вимагає спеціального формування крони. Вирізають лише сухі пагони і ті, які спрямовані всередину крони. Коли сіянець досягне у висоту 25-30 см, його треба вкоротити на третину висоти. На бічних пагонах поступово формують гілки чергових порядків. Слід пам’ятати, що плоди у фейхоа утворюються на пагонах приросту поточного року. Тому вкорочувати і прищипувати слід тільки сильнорослі пагони, щоб вони не згиналися під своєю вагою і під вагою плодів, що зав’язалися.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що садівниця з Кропивницького вирощує потужні ліани.

Віталій МАРКУШ, садівник-експериментатор.

м. Київ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні