Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно зберігати овочі, аби вони не втрачали корисних властивостей

Як правильно зберігати овочі, аби вони не втрачали корисних властивостей

Этот материал также доступен на русском языке
Виростити врожай – це пів справи, важливо його ще й зберегти, аби взимку було чим ласувати усій родині. Пропоную кілька корисних порад щодо зберігання врожаю в природному, свіжому вигляді.

Найкращий льох

Найкращі умови зберігання – досить висока вологість (90-95%) і температура близько 0 – +2 градусів. При меншій вологості плоди швидко починають підсихати. Якщо в погребі зайва вологість, то розміщуємо в ньому будь-який вологопоглинач. Наприклад, можна купити 10-15 кг солі і насипати її в широкий пластиковий піддон. Або занести до льоху кілька червоних цеглин. Зрозуміло, спочатку слід усунути джерело надходження вологи. Овочі в погребі зберігають частіше насипом, в невеликих бункерах або ящиках.

Картопля і коренеплоди

Коренеплоди після збирання очищають від землі, злегка підсушують і загартовують на світлі протягом 1-2 днів. Споруджують гратчасті щити для зберігання – розсипають картоплю на щитах шаром не більше 1 м, намагаючись не «бити» бульби при укладанні. Під картопляною купою повинен бути вентильований простір. Можна взяти неглибокі овочеві ящики одного розміру, щоб можна було їх з коренеплодами встановлювати у вигляді вежі, економлячи місце. Закладати на зберігання слід тільки сухі бульби або коренеплоди.

Картоплю бажано розсортувати за розміром. Насіннєву картоплю, відібрану при збиранні від найбільш продуктивних кущів і загартовану на світлі протягом 2 тижнів, зберігають також окремо. Її в їжу вживати не можна через вміст отруйної речовини – солонин. Завдяки цьому вона прекрасно зберігається і не уражається гниллю та гризунами. Велика картопля зберігається гірше дрібної, тому йде в їжу в першу чергу.

Морква і буряк

Найкраще зберігати їх в ящиках з ледь вологим піском або в поліетиленових пакетах, промивши і розклавши по 2 кг. Верх пакета не зав’язується.

Особливо добре збережуться в такому випадку овочі в ЕМ-пакетах (поліетилен, що пригнічує розвиток патогенної мікрофлори). Але частіше їх зберігають так само, як і картоплю – насипом в ящиках. Прибирати у моркви, буряка, редьки дайкона при збиранні зелений «хвостик» або залишати 1,5-2 см? За одними даними, «хвостик» значно покращує лежкість коренеплодів, за іншими – коренеплоди з ним швидше проростають. На мій погляд, від проростання краще захищає температура зберігання не більше 3 градусів. І якщо у вашому підвалі тепліше, то обрізаємо основу листя, але забезпечуємо сухість повітря для запобігання розвитку гнилей, що потрапляють через ранку зрізу.

Капуста

На зимове зберігання залишають тільки добірні качани. Капусту зберігають насипом, допускається в кілька шарів, за умови дбайливого укладання. Інші варіанти: для того, щоб качани ні з чим не стикалися, їх можна підвісити на мотузочках або помістити в сітчастий рукав.

Гарбузи, кабачки

Кабачки і гарбузи слід зберігати в прохолодних (але не холодних) приміщеннях.

Хоча вони прекрасно зберігаються і в кімнатних умовах, якщо на їхній шкірці немає пошкоджень і їх не «турбують» під час зберігання. Є досвід зберігання гарбуза більше року в кімнаті.

Яблука

На зимове зберігання закладають зимові і пізньоосінні сорти яблук. Яблука насамперед потрібно правильно зібрати. Справа в тому, що в природних умовах, яблука покриті найтоншим шаром сивого нальоту – воску. Він є хорошим антибактеріальним засобом і оберігає яблука від швидкого загнивання.

Тому дуже важливо максимально зберегти цей захисний шар. Для цього не потрібно зберігати яблука загорненими в газети або папір. Можна розкласти їх в ящики з сухою тирсою або стружкою. Інші варіанти – подвійні поліетиленові пакети, краще з ЕМ-властивостями. І ще момент: збирання яблук слід вести в м’яких тропічних рукавичках, а не голими руками. Віск з перших зірваних яблук залишається на рукавичках і в подальшому віск на яблуках контактує з воском на рукавичках і практично не пошкоджується. Закладайте на зберігання тільки абсолютно здорові яблука, якими зможете ласувати до травня. Хоча вітамінів в них залишається небагато, але це все ж більше, ніж в «пластмасових» магазинних.

Галина ПРОСЯНА. м. Лиман Донецької області.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про доцільність мульчування ґрунту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні