П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовини регіонівКапремонт будинку: до чого готуватися жителям багатоповерхівок?

Капремонт будинку: до чого готуватися жителям багатоповерхівок?

Этот материал также доступен на русском языке
В Одесі розробили програму розвитку житлово-комунального господарства на найближчі кілька років. Окремим її пунктом стане модель співфінансування капітального ремонту багатоквартирних будинків.

Що це означає і чим допоможе жителям багатоповерхівок?

Маленька революція в комунальній сфері

Віце-мер Дмитро Жеман модель співфінансування назвав «маленькою революцією в ЖКГ». Він пояснив, що тепер самі одесити зможуть визначати, які роботи і в якому обсязі треба виконати в їх будинках, і безпосередньо брати участь у реалізації.

Подробиці в мерії поки що не повідомляють – зараз проект допрацьовується, розписуються механізми роботи. Але вже у вересні планується винести програму на сесію міськради. Якщо її ухвалять, то втілювати почнуть уже наступного року.

Практика співфінансування ремонту будинків вже кілька років діє в інших містах України. Для Одеси це буде довгоочікуваною новацією.

– В Одесі по сьогодні будинки ОСББ не могли розраховувати на капремонт, оплачений з бюджету міста. Співфінансування виправить цю ситуацію, максимально зрівняє всіх у правах і додасть прозорості. Раніше капремонти проводилися за рахунок міста, але яким чином вибиралися будинки, незрозуміло. Інформація про житлові будівлі, що обслуговуються ЖКСами, подавалася до райадміністрацій і департаменту міського господарства. Складалися так звані титули капітальних ремонтів. Але багато хто ремонту так і не дочекався, – говорить експерт у сфері ЖКГ і депутат Одеської міськради Олексій Асауленко.

Як працюватиме новий механізм?

На програму розвитку житлово-комунального господарства буде виділятися певна сума з міського бюджету, частина з якої піде на співфінансування. Попередньо, за інформацією Олексія Асауленка, йдеться про 10-20 мільйонів гривень на 2022 рік.

У програмі зможуть брати участь будь-які будинки, крім аварійних і відомчих. Для цього потрібно ухвалити відповідне рішення на зборах мешканців і накопичити 30% від вартості кошторису ремонту, інші 70% додадуть з міського бюджету.

– Дуже важливо, щоб у новій програмі з’явився пункт про співфінансування. Багато хто говорить, що програма недосконала. Але ідеальним відразу нічого не буває. Програма буде коригуватися в процесі. Ми отримуємо прозору систему проведення капітальних ремонтів багатоквартирних будинків. Це вигідно і для міста, бо 30% оплачують люди, і для самих жителів, бо самостійно капремонт вони не потягнуть, – вважає Асауленко.

…У програмі зможуть брати участь будь-які будинки, крім аварійних і відомчих. Для цього потрібно ухвалити відповідне рішення на зборах мешканців і накопичити 30% від вартості кошторису ремонту, інші 70% додадуть з міського бюджету…

Підрядника обиратиме міськрада

Поки програма не опублiкована, багато які її аспекти ще залишаються неясними. Однак, як розповів президент Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств, член постійно діючої робочої групи із взаємодії з ОСББ Станіслав Драганов, вже відомо, що підрядників вибиратиме міськрада за результатами конкурсу, також може бути встановлено обмеження на суми, що виділяються на ремонт. Крім того, до складу комісії, яка займеться виділенням коштів і підтвердженням участі будинків у співфінансуванні, увійдуть, імовірно, тільки представники міськради.

Будинки ОСББ у пріоритеті

Попри те що механізм співфінансування передбачає участь всіх охочих, у будинків ОСББ буде перевага.

– Пріоритет віддаватиметься будинкам, у яких створено ОСББ, бо гроші мають збиратися від конкретного будинку, а не від групи будинків. Наприклад, у ЖКСах за кожним будинком не закріплюється окремий розрахунковий рахунок, як і в більшості керуючих компаній. У них спільні рахунки, тому, скоріш за все, вони не зможуть повноцінно брати участь у цій програмі, – пояснює Драганов.

За його даними, близько 30 будинків ОСББ вже почали збирати гроші на своїх розрахункових рахунках. Водночас є ризик: якщо мешканці не встигнуть зібрати потрібну суму в установлений термін, вони не зможуть брати участь у програмі.

Технічний огляд власним коштом

Для участі у програмі співфінансування мешканцям потрібно провести власним коштом технічний огляд будинку. Вартість такої послуги починається від 10 тисяч гривень. Але можливо, цю умову спростять:

– Ми пропонували департаменту, членам щодо взаємодії з ОСББ спростити процедуру – запрошувати підрядника, який би оглядав будинок і показував, що треба відремонтувати. Поки що це питання обговорюється: або це буде повноцінний техогляд з відповідними висновками, або висновок підрядника, який буде ремонтувати будинок, – уточнює Станіслав Драганов.

Марина Анімуцька

Раніше повідомлялося: Клумби і газони біля будинку: хто платить за поливання?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні