Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому терпне нога?

Чому терпне нога?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо зміна положення не допомагає позбутися неприємного відчуття і воно виникає досить часто - це сигнал про те, що слід звернутися до лікаря і пройти додаткові обстеження.

«У мене періодично терпне нижня частина лівої ноги і виникає таке відчуття, ніби по ній повзуть мурашки. Крім того, ця нога болить, і щоб позбутися болю і неприємних відчуттів, доводиться досить довго притупувати. Що думають лікарі про можливі причини такої проблеми?

Віктор Петрович, Бердянськ»

На запитання читача відповідає лікарка сімейної медицини вищої категорії дніпровської міськлікарні №9 Сніжана Ляшук:

– Якщо затерпання кінцівки, на яке ви скаржитеся, минає у вас саме, протягом кількох хвилин, при зміні пози, то в такому затерпанні немає нічого страшного. Можливо, неприємні відчуття виникають як наслідок нетривалого стискання нерва після перебування в незручній позі. Зверніть на це увагу, бо часто літні пацієнти, які скаржаться на подібні симптоми, мають звичку дрімати в незручній позі. Але якщо зміна положення не допомагає позбутися неприємного відчуття і воно виникає досить часто – це сигнал про те, що слід звернутися до лікаря (сімейного лікаря, невропатолога або судинного хірурга) і пройти додаткові обстеження.

Заочно можу сказати, що найімовірніші захворювання, які викликають затерпання кінцівок, це:

– защемлення нерва, викликане проблемами з хребтом, наприклад, остеохондрозом;

– нестача в організмі вітаміну B12, який бере участь в обмінних процесах нервових волокон;

– патологія артеріальних судин, зокрема атеросклероз судин ніг;

– нейропатія – це хвороба нервової системи, що виникає внаслідок метаболічних порушень або інтоксикацій, а також при ревматоїдному артриті, цукровому діабеті, розсіяному склерозі та інших захворюваннях;

– ішемічний інсульт хребетної і нижньої мозочкової артерій.

Визначити, яка причина викликає проблему з ногою конкретно у вас, зможе тільки фахівець після огляду, аналізів і обстежень.

 Підготувала Ірина Лебединець

Що передувало: Чому «прострілює» у попереку? – Люмбаго

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні