П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи правильно розрахували мою пенсію?

Чи правильно розрахували мою пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Перерахунок пенсії за стажем за час, відпрацьований після виходу на пенсію, провадиться не раніше ніж через два роки з моменту призначення пенсії або з дати останнього перерахунку.

«Я вийшов на пенсію за віком у 2012 році. У вересні того ж року знову влаштувався на роботу. У 2014-му звернувся по перерахунок пенсії, але мені його не зробили. Тоді всім додали по 100 гривень і сказали прийти по перерахунок через два роки. У 2015 році я захворів, мені дали I групу інвалідності. Загальний стаж тоді склав 31 рік і 5 місяців. Прошу пояснити, чи правильно мені розрахували пенсію (додаю розрахунок ПФУ, який було зроблено в 2012 році, і дані про зарплату за 2012-2015 роки).

Павло Топал, с. Піонерське, Одеська обл.»

Зверталися навіть до адвокатів

На жаль, ми не знаємо усіх обставин вашої справи. Документи, що додаються, ситуацію не прояснюють. І, само собою, редакція газети не має ані можливості, ані повноважень для того, щоб перераховувати пенсії. До свого листа ви докладаєте юридичний висновок з Ради адвокатів Одеської області. З нього випливає, що ви зверталися по перерахунок у вересні 2015 року у зв’язку зі звільненням з роботи. У перерахунку було відмовлено, оскільки з моменту останнього перерахунку минуло менше двох років. Далі з висновку адвоката випливає, що ви знову звернулися по перерахунок через рік – у вересні 2016 року, але в перерахунку знову відмовили.

Нюанси перерахунку пенсії

Далі, спираючись на інформацію з Пенсійного фонду, юрист робить висновок, що відмова у перерахунку є правомірною. Також з цього документа видно, що ви претендували на перерахунок пенсії не лише за стажем, але і за зарплатою. Можемо лише констатувати, що перерахунок пенсії за стажем за час, відпрацьований після виходу на пенсію, провадиться не раніше ніж через два роки з моменту призначення пенсії або з дати останнього перерахунку. Якщо людина пропрацювала менше двох років, то перерахунок робиться тільки за стажем, без урахування зарплати. Але навіть якщо після призначення пенсії було відпрацьовано більше двох років, зарплату враховують не завжди, оскільки це може бути невигідно. Подробиці про своє пенсійне забезпечення ви можете дізнатися, написавши, наприклад, листа до обласного Пенсійного фонду. Заодно там можуть перевірити і правильність розрахунку пенсії.

Куди звертатися?

Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області:

65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 

Що передувало: На скільки та коли підвищать пенсії?

Попередня стаття
Наступна стаття

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні