Статті

Хрущовки збираються зносити: як це відбуватиметься?

Міністерство розвитку громад і територій України розробило законопроект «Про внесення змін до закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Документ направлено на розгляд Кабміну.

Попереду велике переселення

Мета законопроекту – можливість фінансування реконструкції кварталів застарілого житлового фонду за рахунок державного і місцевих бюджетів, забудовників, підприємств і організацій, на балансі яких перебувають старі будівлі. У той же час повинен бути сформований так званий маневрений житловий фонд – будинки для тимчасового безкоштовного переселення їхніх жителів. Якщо мешканець не згоден на переїзд, йому повинні надати грошову компенсацію за квартиру.

Підставою для розробки програм і проектів реконструкції кварталів мають стати результати інвентаризації будинків, проведеної місцевою владою.

Що зміниться?

1. Рішення про участь багатоквартирного будинку в проекті реконструкції ухвалюватиметься за результатами загальних зборів співвласників. Якщо сьогодні відселення можливе лише за згодою усіх мешканців, то новий закон знижує цей поріг до 75% тих, що проголосували «за».

2. Закон передбачає необхідність надання безкоштовного житла лише тим членам сім’ї власника, які були зареєстровані разом з ним і перебували на квартирному обліку станом на певну дату. Такий захід після ухвалення рішення про реконструкцію допоможе уникнути стрімкого збільшення «зареєстрованих» домочадців.

3. Визначать коефіцієнт збільшення, на який може бути безкоштовно розширено площу, що надається власникові житла, яка не перебуває на квартирному обліку. На сьогоднішній день встановлено коефіцієнт 1,5 – тобто, якщо у вас квартира площею 100 квадратних метрів, то вам необхідно надати площу 150 квадратних метрів. Автори документа вважають, що найкращий варіант врегулювати це питання – передати його вирішення місцевій владі.

***

Про реконструкцію хрущовок в Україні говорять дуже давно, але справа з тих пір не просунулася ані на крок. Архітектори вважають, що ці п’ятиповерхівки – довгожителі, і їх спокійно можна експлуатувати до 100-річчя. Якщо, звичайно, привести до ладу комунікації. Але це не вирішить проблему нестачі житла. Що робити з хрущовками – вирішували і в інших країнах пострадянського простору. Десь навіть почали їх зносити, щоб спорудити багатоповерхівки, а десь добудували шості поверхи.

30 тисяч хрущовок планують знести в Мінрегіонрозвитку.

Що передувало: З хрущовки – в новобуд? Термін експлуатації старого житлового фонду закінчується. Що нас чекає?

Метки: Закон законопроект

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48
  • Статті

Почався сезон кліщів: що робити при укусі і чи здавати комаху на аналіз

Сезон активності кліщів триває майже до кінця осені, а пік припадає на травень-червень і вересень-жовтень.…

19/05/2024 16:53
  • Статті

Смачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі

Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть…

19/05/2024 15:59