Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівниця з Луганської області розповіла, як доглядати за виноградом і лавандою

Садівниця з Луганської області розповіла, як доглядати за виноградом і лавандою

Этот материал также доступен на русском языке
Є хороше висловлювання про те, що садівництво вимагає постійних поливань, і дуже часто - потом. Адже робота на землі складна і не кожному до снаги.

Але фізичну втому нівелює душевне задоволення, коли бачиш, як цвітуть рослини, що їх навесні посадив, червоніють ягоди на грядках із суницею, наливаються соком і сонцем грона винограду. Саме так вважає Олена Олексіївна Чернишова з селища Вільхове Станично-Луганського району Луганської області.

Архітектура клумби

Збирати свою колекцію рослин вона почала в 90-ті роки минулого століття, коли насіння будь-яких цікавих сортів можна було придбати за кордоном. У більшості випадків це були декоративні рослини.

За освітою О.О. Чернишова архітектор, позначилося це і на її ділянці. Кожному кущику відведено своє місце у великому ансамблі декоративних рослин. Олена Олексіївна не розуміє тих людей, які саджають усе та побільше, головне для кількості, вона вважає, що і невелика клумба, і великий сад насамперед мусять мати гармонійний і естетичний вигляд. Поряд з високорослими рослинами неодмінно мають бути і низькорослі, кущі з великими суцвіттями слід доповнювати дрібноквітковими. Клумба, де ростуть самі троянди, має дорогий і святковий вигляд, а втім вона перевантажена, легкості їй додадуть гіпсофіли, які цвітуть білими або рожевими квіточками. До речі, саме гіпсофіли використовують при декоруванні букетів з троянд. Втім, троянда не прижилася на ділянці Олени Олексіївни, їй не подобається болотисто-піщана земля. Але квітникарка не засмучується, в її саду досить рослин, які своєю красою навіть перевершують королеву квітів. Адже кожна квітка має свою цікавинку.

 

Лаванда тіні не любить

Подобаються Олені флокси, вони невибагливі, своїми суцвіттями прикрашають сад майже два місяці. Є чимало сортів ехінацеї та ромашки, які ідеально доповнюють декоративні трави і злаки. Деякі садівники бояться саджати злаки, аргументуючи тим, що вони швидко розростаються. Олена Чернишова намагається прописувати у своєму саду види, що не захоплюють сусідні території. Але якщо такі купити не вдалося, вона радить простий вихід: трави або злаки можна садити в каструлю без дна.

Особлива любов – це лаванда. Господиня вирощує вузьколисту лаванду, вона чудово зимує і добре росте. Саджати її краще на сонячних грядках, у тіні кущі будуть немов розпатлані, не триматимуть форму. Якщо земля бідна, то бажано підживити перегноєм або компостом.

Лаванду краще саджати навесні, щоб до зими вона встигла добре вкоренитися.

Виноград лише накривний

Крім квітів, на ділянці Олени Чернишової знайшли своє місце і плодові дерева, росте фундук, зизифус, є сонячна лоза. Раніше винограду на ділянці було багато, господиня постійно купувала нові сорти, але зараз зупинилася на Низині, Лорі, Преображенні та Супер-екстрі. Їх цілком достатньо для споживання.

Дозрівати виноград починає в перших числах серпня, а останніми ягодами можна ласувати ще в жовтні. Звичайно, у північних і західних областях краще вирощувати ранні сорти, щоб вони встигли набрати цукристості і визріти до настання холодів.

Цього року через мінливу ​​погоду з дощами і аномальною спекою виноград просто потерпає від нашестя шкідників і грибкових хвороб. Але вчасні обробки роблять свою справу. Проти шкідників Олена Олексіївна обприскує кущі препаратом “Омайт”, а проти хвороб – “Строби”. Звичайно, все залежить від якості препаратів, останнім часом у продажу з’явилося багато фальсифікату. Треба купувати у перевірених виробників.

На зиму лозу вкриває. Спочатку на землю насипає хвойний опад, потім опускає пагони, пришпилюючи їх, і зверху накриває спанбондом. Взимку стежить за прогнозами синоптиків, якщо попереду міцні морози, зверху ще натягує плівку. Також Олена радить перед накриванням обробити лозу фунгіцидами, якщо влітку вона була уражена хворобами, бо спори можуть перезимувати разом з виноградом, а з настанням тепла почнуть свою руйнівну дію.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про відому телеведучу, яка у вільний час займається вирощуванням ягід.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні