Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачХто відповідає за безпеку газопостачання?

Хто відповідає за безпеку газопостачання?

Этот материал также доступен на русском языке
Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання проводиться за рахунок мешканців - співвласників багатоквартирного будинку.

«Періодично читаю в новинах про те, що відбуваються вибухи через витікання газу – цього року, наприклад, так було в Києві і в Одесі. Бентежить, що небезпечна ситуація виникає в багатоквартирному будинку, де багато мешканців. Хто повинен стежити за дотриманням правил безпеки?

Микола І., м. Одеса»

Техобслуговування мереж оплачує споживач

Безпеку при користуванні системами газопостачання гарантує лише утримання в належному стані газових мереж і обладнання. Для цього слід проводити регулярне технічне обслуговування (ТО). Якщо з обладнанням (газплита, газовий котел) все зрозуміло – це турбота споживача, то обслуговування газових мереж часто викликає питання.

Нагадаємо в зв’язку з цим, що у травні 2019 року набрав чинності Закон «Про житлово-комунальні послуги». У ньому чітко сказано, що технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання проводиться за рахунок мешканців – співвласників багатоквартирного будинку (ст. 14, п.3). Виконавцем цих послуг може бути будь-яка компанія, обрана співвласниками, яка має необхідні дозволи на проведення робіт із газовим устаткуванням, зокрема і оператор ГРМ («Одесагаз»).

Для проведення ТО, замовник повинен підписати Договір з газорозподільної компанією («Одесагаз»), а після обстеження внутрішніх газових мереж – акт виконаних робіт. Ще раз уточнимо, що роботи проводяться за рахунок замовника. Вартість заходів з технічного обслуговування залежить від їх виду та обсягу – довжини мереж, кількості приладів, їх типу і періоду обслуговування, і розраховується індивідуально для кожного клієнта та домоволодінь.

Найближчим часом жителям багатоквартирних будинків обіцяють ввести в централізованому порядку ще одну платіжку – якраз за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Граничну вартість такої послуги має визначити Кабмін. Поки що ж ми оплачуємо послугу з розподілу газу і власне за газ (для тих, хто вибрав тариф «Місячний», вартість газу з 1 липня зросла з 10,20 грн./куб.м до 13 грн./куб.м).

Що мають перевіряти?

Згідно з Наказом Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища України № 342 від 27 травня 2020 року (в останній редакції від 14.08.2020 р.), до Переліку видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, належать перелічені нижче роботи. 

1. Технічне обслуговування газопроводів з перевіркою наявності вільного доступу до газопроводів і газового обладнання, стану фарбування та кріплень газопроводу, наявності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку. Очищення футляру від бруду, за потреби його відновлення – один раз на рік.
2. Перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання, розміщених поза приміщеннями споживачів, і усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність – один раз на шість місяців (до початку і після закінчення опалювального сезону).
3. Планове випробування на щільність газопроводів – один раз на три роки (в міжопалювальний період).
4. Технічне обслуговування замикаючих пристроїв, встановлених на газопроводах і газовому обладнанні, з перевіркою працездатності та розбиранням без демонтажу, очищенням від залишків корозії та мастила, змащуванням і притиранням – один раз на рік.
5. Технічне обслуговування газовикористовуючого обладнання, призначеного для опалення місць загального користування: прочищення пальників і системи видалення продуктів згоряння газу, регулювання режимів роботи (подавання води, спалювання газу), перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки і відповідності робочого тиску перед газовими приладами. А також – перевірка щільності газових комунікацій і усунення наявних витоків газу – відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників такого обладнання або не рідше одного разу на рік за відсутності таких вимог.
6. Перевірка наявності тяги в димових і вентиляційних каналах – при технічному обслуговуванні обладнання.
7. Перевірка спрацювання стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень, а також пов’язаних з ними пристроїв для автоматичного відключення газу і засобів попереджувальної сигналізації на відповідність параметрам, встановленим заводом-виробником, – відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників такого обладнання або не рідше одного разу на рік за відсутності таких вимог.

Такий самий перелік робіт входить до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання приватного будинку і безпосередньо квартири споживача (мережі приватної власності).

*«Про затвердження Переліку видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках».

За що відповідає споживач?

Внутрішньобудинкові системи газопостачання – це частина системи від вентиля на вході в будинок: всі газові труби на фасадах будівлі і всередині неї та квартир є внутрішньобудинковими мережами.

Відповідальність за внутрішньобудинкові системи і газове обладнання в квартирах і приватних будинках несуть їх власники.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні