П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПластикові пакети під забороною: чому так і чим їх замінити?

Пластикові пакети під забороною: чому так і чим їх замінити?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила закон про обмеження використання пластикових пакетів. Їх продаж у магазинах, кафе й аптеках мають заборонити з 1 січня 2022 року.

Чому треба розлучитися зі звичною упаковкою і чим її замінити, розповіла керівниця учнівської екологічної команди ZWSXерсон, вчителька біології херсонської школи №32 Ольга Демченко.

Про зручні звички та підступний мікропластик  

Населення Землі неухильно зростає. І разом з його чисельністю збільшується кількість продуктів, які люди споживають. А товари, як відомо, потребують упаковки. На сьогодні більша частина пакувальних матеріалів – з пластику. І один з найпопулярніших видів упаковки – поліетиленові пакети.

Здавалося б, чудовий варіант – легкі, досить міцні, дешеві. А часто й зовсім безплатні.

Проблема в тому, що розпадаються такі пакети дуже довго. Процес триває близько 300 років, розповіла Ольга Демченко. Щоправда, можна знайти інформацію, що так звані біорозкладні пакети розпадаються протягом «всього лише» 20 років. Але в результаті виходить мікропластик. А він взагалі не розкладається. І потрапляє згодом в організми тварин і людей.

Згідно з підрахунками фахівців, на початок минулого року за тиждень людина з’їдала п’ять грамів мікропластику. Що відповідає масі банківської карти. А тим часом кількість пластику у світі далі збільшується. І на даний момент, за словами Ольги, вчені знайшли пластик навіть у плаценті вагітної жінки. Передасться він і немовляті

– У нас в організмі є імунні клітини, які називаються фагоцити. Вони захищають людину, поглинаючи шкідливі чужорідні частинки, бактерії. Але тільки органічні. Неорганічний пластик клітини-захисники не знищують. Він накопичується і може утворити пухлину, вважає Ольга Демченко. Тобто у людства просто може не бути майбутнього, якщо ми не відмовимося сьогодні від своїх звичок.

Про летючі пакети та пластикові острови

Найпоширеніші в Україні – пакети-«маєчки». У торговельних залах супермаркетів вони рулонами висять. Бери – скільки хочеш. Середня тривалість використання такого пакета – кілька хвилин. Тобто людина отримала покупку, принесла додому, упаковку викинула. І потрапляють пакети на звалище, де роками лежать. А при сильних вітрах – у повітрі літають, на деревах і дротах висять.

У Чорному морі вже п’ять пластикових островів утворилося. Є такі і в Тихому океані. Найбільший за площею перевищує територію України. І якщо ми нічого з пластиковим сміттям не вирішимо, Чорне море перетвориться на кладовище пластикових пакетів, застерігає Ольга.

Небезпечна утилізація

Пакети можна переробляти. Але вторсировина має бути суха та чиста. А хто ж спеціально використані пакети мити буде? Тому зазвичай якщо не на звалище їх відправляють, то на сміттєспалювальний завод. Ну а люди потім дихають токсичними речовинами, які потрапляють у повітря при згорянні пакетів і, за словами Ольги Демченко, викликають онкологічні захворювання.

Для того щоб ці заводи не завдавали шкоди, там мають бути встановлені потужні фільтри, які треба міняти кожні два-п’ять років, розповіла Ольга. Але оскільки вони коштують стільки ж, скільки й завод, цього ніхто не робить, що чесно визнають і працівники подібних підприємств.

Чим замінити пакети?

Замість пакета до крамниці можна взяти легку ошатну еко-сумку. У продажу їх чимало – найрізноманітніших. А майстрині можуть і самі виготовити у фантазії та хисті позмагатися. Та ще для дітей і онуків модну торбинку пошити. А одна еко-сумка заміняє, за підрахунками, тисячу пакетів.

У моді ще один ностальгічний аксесуар – сітка-авоська. Немає у продажу? Плетемо самі. Та ще підзаробимо грошей, для модниць виготовляючи.

Можна упакувати продукти і в паперові пакети, і в мішечки-сіточки «фруктовки». І хоча при продажу м’яса, риби, бакалії пакети-«маєчки» поки що, як і раніше, будуть використовуватися, ці продукти можна пакувати і в багаторазові судочки або товсті пакети з бігунками зверху.

Загалом, вживання пластикових пакетів треба поступово скорочувати, а згодом – і зовсім від них відмовитися. І не лише заради власного здоров’я, відновити яке сьогодні ох як недешево коштує. Заради здоров’я наших дітей та онуків.  

Про екологічний проект у херсонській школі

– Ми з дітьми знайшли інформацію, що на переробку надходить від восьми до десяти відсотків пластику, який виробляється. І подумали, що якщо збільшимо цю кількість бодай на один відсоток, у світі стане чистіше, розповіла Ольга Демченко. Вирішили створити майстерню з переробки пластикових кришок. Виграли грант і на ці кошти купили шредер для їх подрібнення, термопрес, який з пластикової стружки виплавляє листи, фрезерний верстат, за допомогою якого можна вирізати різні вироби. Наприклад – різнокольорові адресні таблички. І люди охоче їх купують.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні