Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіКонституція України: що потрібно знати?

Конституція України: що потрібно знати?

Этот материал также доступен на русском языке
28 червня ми відзначаємо 25-річний ювілей ухвалення Основного Закону України. Конституція визначає основи нашого життя, всіх державних систем і має найвищу юридичну силу.

Ми часто посилаємося на Конституцію, але чи всі ми знаємо про цей документ і наші права?

Як ухвалювали Основний Закон України?

Конституція України, яка існує сьогодні, було ухвалено тільки через п’ять років після проголошення незалежності країни. Засідання Верховної Ради, під час якого і відбулася історична подія, тривало більше доби. Після бурхливих дискусій щодо окремих положень проекту Основного Закону відбулося голосування, яке проводилося окремо по кожній статті та цілими розділами. Нарешті згоди було досягнуто, і за ухвалення Конституції проголосували 315 депутатів. Це сталося о 9 годині 20 хвилин ранку 28 червня 1996 року.

День Конституції України є єдиним святом, яке прописане в Основному Законі нашої країни.

Про що йдеться в Конституції?

В українській Конституції 15 розділів і 161 стаття. У першому розділі йдеться про те, якою державою є Україна – незалежною республікою, яка має три гілки влади: судову, виконавчу і законодавчу. Другий розділ пояснює все про права, свободи та обов’язки громадян, третій – про вибори і референдуми. У четвертому, п’ятому і шостому розділах перелічено правила для Верховної Ради, Президента країни і Кабінету Міністрів. Сьомий, восьмий і дванадцятий розділи присвячені прокуратурі, органам правосуддя і Конституційному суду країни.

Територіальний устрій України визначає дев’ятий розділ, одинадцятий присвячений місцевому самоврядуванню, а тринадцятий пояснює, хто, як і в яких випадках може змінити Конституцію.

Які права та обов’язки мають громадяни України?

У Конституції, як відомо, записано права й обов’язки громадян України. Кількість наших прав, прописана в Конституції, 32. Основні серед них – право на працю, житло, свободу слова та віросповідання, на вільний розвиток своєї особистості, достатній рівень життя. Багато які з цих прав не можуть бути скасовані за жодних обставин – це право на життя та на його захист, право на свободу та особисту недоторканність, право на повагу до гідності, право на житло, право на захист судом своїх прав і свобод.

Обов’язків, прописаних у Конституції, у нас значно менше – всього п’ять. Жителі країни повинні захищати її незалежність і територіальну цілісність, поважати державні символи України. Також ми повинні платити податки, не завдавати шкоди природі та культурній спадщині і дотримуватися законів, які діють на території держави. Ще один наш обов’язок, прописаний у Конституції, ми повинні любити своїх дітей та батьків і дбати про них.

А які права у Президента? Згідно з Конституцією, Президент країни має право нагороджувати, визнавати іноземні держави, давати і відбирати громадянство, вводити надзвичайний стан, подавати законопроекти, скасовувати рішення Кабміну і багато чого іншого. Однак при цьому права Президента не безмежні.

Скільки конституцій було в Україні?

З 1710 року протягом чотирьох років діяла конституція гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика – договір зі старшиною та козацтвом. У цьому документі, написаному латиною та староукраїнською мовою, обумовлювалися права та обов’язки всіх членів війська.

29 квітня 1918 року Центральна Рада ухвалила Конституцію Української Народної Республіки (УНР). Основними положеннями документа були державна незалежність і територіальна цілісність УНР, рівність усіх громадян і демократичні свободи. Також обумовлювалося право національних меншин в Україні на національно-персональну автономію, закріплювалося право національних спілок на законодавчу ініціативу.

13 листопада 1918 року було ухвалено Малу конституцію Західно-Української Народної Республіки.

15 березня 1939 року на сесії Сейму, яку відкрив священик і політичний діяч Августин Волошин, було затверджено тимчасову конституцію невизнаної держави Карпатська Україна. Однак конституція, так само, як і держава, проіснувала лише кілька днів.

Незвичайні видання: мініатюра та комікси

У 2011 році з’явилася найменша версія Основного Закону України. Це мініатюрна книга, яка складається з 160 сторінок, розміром всього два на три сантиметри. Кожна буква на її сторінках не перевищує розміром одного міліметра. Важить книга всього 15 грамів. Її автором став художник-графік Ігор Степанов, який створив цей мініатюрний шедевр всього за два місяці.

Крім того, українські видавці та публіцисти Віталій і Дмитро Капранови у співдружності з художником Олександром Костенком розробили електронний варіант Конституції України спеціально для дітей. Для них версію Основного Закону країни викладено у вигляді коміксів.

Ірина Сорокіна

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні