Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим небезпечний нарив на пальці?

Чим небезпечний нарив на пальці?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо після невеликого порізу або подряпини на пальці виник болісний нарив, то це може бути небезпечне запалення - панарицій.

Якими симптомами він проявляється і як його лікувати, розповів хірург денного стаціонару дніпровської міськлікарні №9 Володимир Ципко.

Що таке панарицій?

Панарицій – це гострий гнійний запальний процес у м’яких тканинах пальців рук або ніг (рідко). Як правило, виникненню нариву передують дрібні садна, подряпини, порізи, скалки, задирки, що не були вчасно оброблені антисептиком. У результаті в ранку проникають гноєтворні мікроби (найчастіше це стафілокок, рідше – стрептокок, кишкова паличка) і розвивається запалення.

Розрізняють кілька видів панарицію: шкірний, колонігтевий, піднігтевий, підшкірний, а також кістковий, суглобовий, кістково-суглобовий і сухожильний (нечасті і тяжкі форми).

Тривожні симптоми

На симптоматику безпосередньо впливає форма панарицію, але є і загальні характерні ознаки. На початковій стадії це слабкий набряк, легкі болісні відчуття, невелике почервоніння. Далі всі ці прояви посилюються, біль стає інтенсивним, пульсуючим, розпираючим, рухливість пальця – обмеженою. У міру розвитку нагноєння шкіра в місці запалення набуває синюшного відтінку.

На тлі гострого запального процесу та формування гнійного осередку також може виникнути підвищення температури тіла, загальна слабкість, озноб, безсоння, головний біль.

Загалом тяжкість захворювання і швидкість поширення інфекції багато в чому залежить від імунітету і загального фізичного стану людини. До факторів ризику належать наявність цукрового діабету, дефіцит вітамінів в організмі, часті травми шкірних покривів рук і ніг.

Що робити?

Якщо у вас на пальці утворився болісний нарив, треба звернутися до хірурга. Як правило, лікар ставить діагноз на підставі клінічних симптомів захворювання. При підозрі на кістковий і суглобовий панарицій призначається рентгенографія.

Лікування зазвичай полягає в розтині хірургом місця запалення і очищенні гнійної пазухи. Операція проводиться під місцевою анестезією. Щоб рана швидше заживала, рекомендовано курс місцевої та загальної антибактеріальної терапії.

На початковій стадії запалення іноді вдається обійтися без оперативного втручання: призначаються фізіотерапевтичні процедури (дарсонваль, УВЧ, електрофорез), компреси і пов’язки з лікарськими препаратами, ванночки з содою і сіллю.

Багато які пацієнти намагаються вилікувати нарив у домашніх умовах народними засобами. Але лікарі проти самолікування, бо нагноєння розвивається досить швидко і може піти вглиб тканин, торкнувшись сухожилля, кістки і суглобів. Це може привести до значної або повної втрати функції пальця, а в найтяжчих випадках – навіть до його ампутації.

Обережно, ускладнення!

Якщо панарицій не лікувати, він загрожує такими тяжкими ускладненнями, як запалення лімфатичних вузлів, остеомієліт (ураження кістки), флегмона кисті (запалення глибоких тканин), сепсис (зараження крові).

Профілактика

  • Щоб запобігти виникненню наривів, слід дотримуватися певних правил.
  • Частіше мийте руки і ретельно дезінфікуйте антисептиком навіть незначні подряпини і садна. До загоєння ранок заклеюйте їх пластиром.
  • Неодмінно користуйтеся спеціальними рукавичками при обробленні риби і м’яса, під час прибирання і дачних робіт.
  • Протягом дня і на ніч зволожуйте руки кремом, щоб уникнути сильного пересихання шкіри і кутикули.

Допоможе содова ванночка

За перших симптомів запалення пальця на руці можуть допомогти ванночки з содою. У чашці помірно гарячої води розчиніть 2 чайні ложки соди і тримайте в цьому розчині запалений палець 10-15 хвилин, після чого витріть його насухо. Повторюйте процедуру три-чотири рази на день до поліпшення самопочуття.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні