Що таке фальсифікат?
За інформацією Держпродспоживслужби, фальсифіковані продукти – це ті, в яких склад, властивості і характеристики спеціально змінені на гірші.
Експерти визначають 5 різновидів фальсифікацій, які тісно пов’язані між собою, – асортиментну, якісну, кількісну, інформаційну та цінову.
1. Асортиментна: продукт повністю або частково замінюють на схожий. Наприклад, вершкове масло – на маргарин, вищий сорт борошна – на перший, лісові горіхи – на волоські і т.ін.
2. Якісна: підробка товарів за допомогою різних добавок, які покращують зовнішній вигляд продукту, але знижують його якісні показники. Наприклад, використання рослинних жирів замість вершків у морозиві, сої замість м’яса в ковбасах і т.ін.
3. Кількісна: свідоме обважування або обмір покупця. Для цього використовуються підпиляні або нестандартні гирі, вага яких значно менша (наприклад, 750 г замість 1 кг).
4. Інформаційна: надання неточної інформації на упаковці або наявність упаковки, яка схожа на інший, якісний товар.
5. Цінова: продаж дешевих продуктів за ціною дорогих.
Хто продає погане масло?
З початку року інспектори Держпродспоживслужби вилучили понад 30 тонн фальсифікованих продуктів. Найчастіше це були молоко і молочні продукти, риба, м’ясо і м’ясні продукти.
Лідером підробок, як і раніше, є вершкове масло, а поширені порушення – наявність жирів немолочного походження і невідповідність маркування. За результатами досліджень, 62% масла на ринку виявилося підробленим. Серед порушників такі виробники, як ВАТ «Турківський маслозавод», ТМ «Чутянка», ТМ «Томаківка», ТОВ «Терен Про», ТМ «Pastoral», ТОВ «Еней», ТОВ «Іва-Арт» ( «Вологодське») , ТОВ Фірма «Апрель» («Слобожанка»). Підроблену продукцію вилучили, а порушників оштрафували.
Як розпізнати підробку?
Виявити фальсифікат без лабораторних аналізів майже неможливо. Тому експерти радять:
– звертати увагу на етикетки і оминати продукцію тих виробників, які були помічені у фальсифікаціях;
– купувати товар у великих магазинах, уникаючи випадкових продавців на ринках і в маленьких магазинчиках.
На жаль, висока ціна не є гарантією хорошої якості. За словами фахівців, у багатьох випадках фальсифікат коштує стільки ж, скільки і справжній продукт.
Центр громадського моніторингу та контролю