Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЩо буде з цінами на воду, газ, світло і тепло?

Що буде з цінами на воду, газ, світло і тепло?

Этот материал также доступен на русском языке
У травні набрав чинності новий закон про житлово-комунальні послуги. На думку законодавців, він має поліпшити якість роботи комунальних служб і захистити інтереси споживачів. Чи це насправді так? Які зміни чекають нас найближчим часом?

Згідно з новим законом про врегулювання деяких питань у сфері надання житлово-комунальних послуг, усіх мешканців багатоквартирних будинків автоматично переведуть на індивідуальні договори. Що це означає для споживачів і які ще новації передбачає закон?

Якщо споживачі не визначилися…

На сьогодні в Україні діють три типи договорів на надання житлово-комунальних послуг: індивідуальний, колективний, договір з ОСББ як з колективним споживачем. І якщо співвласники багатоквартирних будинків досі не визначилися з моделлю договірних відносин з постачальниками послуг, то, згідно з новим законом, з ними одномоментно будуть укладені індивідуальні публічні договори. Це стосується надання послуг з постачання тепла, гарячої та холодної води, водовідведення, вивезення сміття. Виняток становлять лише газо- і електропостачання. Стосується ця норма і приватного сектору.

Договір можуть укласти автоматично

У разі якщо співвласники багатоквартирних будинків захочуть вибрати інший тип договору, їм треба провести збори, оформити протокол, а потім – укласти угоду з постачальником певної послуги. Зробити це треба протягом 30 днів після опублікування тексту договору на офіційному сайті органу місцевого самоврядування та (або) на веб-сайті виконавця послуги. В іншому разі індивідуальний договір буде укладено з співвласниками автоматично.Публічний індивідуальний договір з власником приватного будинку буде вважатися укладеним, якщо протягом 30 днів після його опублікування на сайті постачальника власник від цієї послуги не відмовиться.

Компанії-постачальники повинні укласти договори зі споживачами протягом двох місяців з дня набрання чинності відповідним рішенням уряду. Пільги та субсидії з комуналки, що надаються за «старими» договорами, збережуться до закінчення терміну їх дії.

За що доведеться доплачувати?

Індивідуальний договір передбачає, що споживачеві доведеться окремо оплачувати постачання послуги (тариф), абонентську плату, обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем, заміну і обслуговування загальнобудинкових лічильників. А до двох платіжок за газ і рахунків за електроенергію можуть додати платіжки за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газо- та електропостачання.

Водночас, відповідно до закону, споживачам повинні повернути кошти, закладені в тарифах постачальника на встановлення лічильників тепла, якщо мешканці поставили їх самостійно. Плата за воду і тепло буде різною – залежно від того, хто несе витрати з обслуговування приладів обліку. Але якщо сума показань індивідуальних лічильників буде меншою, ніж свідчення загальнобудинкового, то різниця буде розкидатися на всі квартири багатоквартирного будинку.

Доведеться вибирати обслуговуючу компанію

Співвласники багатоквартирних будинків, де немає ОСББ, мають провести конкурс і вибрати керуючого. Згідно з законом, зробити це треба було до 1 травня. Але поки це питання не вирішене, тому влада, скоріш за все, перенесе терміни. Щоправда, вважають експерти, «переможуть» у конкурсах ті самі компанії, що обслуговують будинки зараз. Також співвласники можуть вибрати компанію, яка буде займатися обслуговуванням внутрішньобудинкових систем. Якщо співвласники не зроблять цього самостійно, таке обслуговування їм нав’яжуть.

Паралельно закон зобов’язує керуючого укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільчої системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт. Оплачувати технічне обслуговування доведеться співвласникам.

Діряві труби ляжуть на плечі мешканців

Тож закон повністю віддає внутрішньобудинкові мережі на утримання мешканцям будинку. Постачальники води і тепла відповідатимуть тільки за труби до загальнобудинкового лічильника. Все, що всередині будинку, їх не стосується. Тобто прориви труб і внутрішньобудинкові ремонти ляжуть на плечі самих мешканців. А вартість обслуговування багатоквартирного будинку включатиме в себе не лише плату за утримання будинку та його прибудинкової території, а й виконання санітарно-технічних заходів, забезпечення роботи ліфтів, покупку електроенергії для гарантованого енергопостачання спільного будинкового майна, поточний ремонт, а також винагороду керуючому.

Зрозуміло, що в цілому комунальні послуги після прийняття нового закону можуть подорожчати. А от чи стане кращою при цьому їх якість?

Коли з’являться нові платіжки?

Для того щоб новий закон реально запрацював, місцева влада має провести конкурси для обслуговуючих компаній. Потім – опублікувати договори, які наберуть чинності лише через 30 днів. Тож скоріш за все, нові правила запрацюють не раніше липня-серпня 2021 року, а, можливо, їх відтермінують до осені.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні