П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому не виправдалися сподівання?

Чому не виправдалися сподівання?

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді вам відповіли правильно. Пенсію перераховують відповідно до чинного законодавства. Інше питання – справедливість самого законодавства.

«Я працювала на фермі. Вийшла на пенсію у 55 років у березні 2011 року. Тоді вимагали 25 років пенсійного стажу, а у мене було 29 з половиною. Більше працювати не могла за станом здоров’я. Цього року мені виповнилося 65 років. Обіцяли таким людям додати по 400 гривень. У лютому у мене пенсія була 1860 гривень. У березні додали всього 100 гривень, хоча обіцяли проіндексувати пенсію на 11%. А 400 гривень і зовсім не дали, кажуть, що потрібно 30 років стажу. Але цю норму ввели 2019 року, а я вийшла на пенсію 2011 року. Чи правильно зі мною вчинили?

Ольга Семенчук, с. Оріховець, Київська обл.»

У Пенсійному фонді вам відповіли правильно. Пенсію перераховують відповідно до чинного законодавства. Інше питання – справедливість самого законодавства.

З 1 січня для осіб віком від 65 років (при стажі щонайменше 30 років у жінок і щонайменше 35 років у чоловіків) мінімальна пенсія за віком збільшилася з 2000 гривень до 2400 гривень. При цьому з 1 березня у пенсіонерів з таким же стажем, але вже незалежно від віку, загальний розмір пенсії не мусить бути нижчий за 2200 гривень (збільшився на 100 гривень). Як бачимо, вас ці підвищення не стосуються, оскільки стажу не вистачає.

Якби у вас стажу було на півроку більше, то пенсія відразу б зросла більш ніж на 500 гривень. Так, ви пішли на пенсію при старому законодавстві. Але відтоді з’явилися додаткові норми, що гарантують вищий розмір пенсії особам зі стажем саме від 30 років. Що стосується індексації з 1 березня, то, як ми вже писали, на 11% індексували не саму пенсію, а зарплату, яка підставляється у формулу розрахунку. Додатково було затверджено, що мінімальний розмір індексації з 1 березня не мусить бути менший за 100 гривень, які вам і доплатили.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні