П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяТрійця: цього дня людину захищає сама природа

Трійця: цього дня людину захищає сама природа

Этот материал также доступен на русском языке
20 червня, на п'ятдесятий день після Великодня, ми відзначаємо свято Трійці – одне з дванадцятьох найважливіших церковних свят. Цього дня Святий Дух зійшов на землю, довівши тим самим триєдиність Бога.

Нова скатертина і монетка у пирозі

Зі святом Трійці в народі пов’язано багато традицій і прикмет. Деякі з них церква не заохочує, проте вони так міцно сплелися з історією свята, що давно стали його невід’ємною частиною.

Обов’язковим на Трійцю є відвідування церкви. Причому цього дня прийнято не звертатися до Бога з проханнями, а тільки дякувати йому за те, що вже є у людини.

Дім на Трійцю прикрашають зеленню – гілками, осокою, квітами або навіть скошеною травою. Зелень символізує оновлення природи і початок нового життя, а люди вірили, що цього дня сама природа захищає людину від зла.

Гостей на Трійцю заведено приймати, як то кажуть, за найвищим розрядом. Стіл обов’язково покривають новою скатертиною, яка символізує оновлення і достаток. А у святковий пиріг добре запекти монетку – того, кому вона дістанеться, очікують розквіт і багатство.

Заборона купатися – язичницька прикмета

Домашні клопоти в день Трійці краще відкласти. Також не можна у святковий день займатися рукоділлям, та й роботи на присадибній ділянці не вітаються. Зазвичай дім до свята прибирають і прикрашають заздалегідь, а в неділю єдиний виняток роблять для приготування їжі.

На Трійцю, як, втім, і в інші церковні свята, не можна сваритися, навіть якщо ви знаєте, що праві, і замишляти щось погане. Також на П’ятидесятницю небажано відвідувати кладовище. Добре займатися благодійністю, але все, що ви робите, має йти від щирого серця.

Популярна в народі прикмета – заборона купання на Трійцю. Повір’я говорить, що цього дня у водоймах активізується нечиста сила, яка може потягти людину на дно. Однак церква вважає, що цей страх – від лукавого, адже з’явилося це повір’я ще в язичницькі часи і жодного релігійного обґрунтування не має.

Які молитви читати на П’ятидесятницю?

У день Святої Трійці прийнято читати молитви, які очищають від гріхів. Вважається, що після того як людина щиро скаже слова молитви, всі справи налагодяться, в домі запанують мир і гармонія, в любові – щастя, а у самої людини будуть здорове тіло і здоровий дух.

Одна з таких молитов – молитва до Пресвятої Трійці: «Пресвята Троїце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, святий, посіти і зціли немочі наші, імені твого ради».

Також на Трійцю можна прочитати і молитву до Святого Духа: «Царю небесний, Утішителю, душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усілякої скверни, і спаси, Блаже, душі наші».

Втім, обидві ці молитви є щоденними для будь-якого православного християнина, поряд з такими, як «Отче наш…», «Богородице, Діво, радуйся…» та іншими. Особливість же їх у тому, що вони мають прямий стосунок до свята Трійці.

Прикмети на Трійцю

Дощ на Трійцю – хороша прикмета, що обіцяє рясний урожай хліба.

Потрапити під дощ цього дня – до здійснення бажань.

Хто побачив веселку на П’ятидесятницю, буде здоровий і щасливий цілий рік.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні