Небезпечна сіль на полицях: чому українцям варто уважно читати етикетки

Этот материал также доступен на русском языке

сіль
Після знищення «Артемсолі» українці вимушені купувати переважно імпортну сіль. Але далеко не вся вона відповідає стандартам якості — часто містить домішки, шкідливі добавки й навіть сліди мазуту. Експерти попереджають: така сіль може зіпсувати не лише закрутки, а й здоров’я.

Ключові тези:

  • Після руйнування «Артемсолі» більшість солі в Україні — імпортна та не завжди якісна.
  • Домішки Е536 і сульфати можуть зіпсувати консервацію й зашкодити здоров’ю.
  • Безпечний варіант для домашнього використання — кам’яна сіль без добавок і запаху.

Вам буде цікаво:  Ця сіль зіпсує всю консервацію: як перевірити її на якість в домашніх умовах

Де зараз видобувають українську сіль

За словами директора ТОВ «Чорноморський солезавод» Андрія Росса, після руйнування підприємства «Артемсіль» єдине місце, де в Україні продовжують традиційно добувати сіль — це Дрогобич на Львівщині. Там сіль отримують старовинним способом: роблять розсіл, очищають його й випаровують на дровах.

Андрій Росс
На фото – директор ТОВ «Чорноморський солезавод» Андрій Росс

Проте обсяг виробництва не покриває потреб країни — Дрогобицька сіль складає лише близько 1 тисячі тонн з 25 тисяч, які Україна споживає щомісяця. Решта — імпорт з Туреччини, Єгипту, Польщі та Румунії.

Чому імпортна сіль може бути небезпечною

Андрій Росс відзначає, що дешева єгипетська сіль становить до 80% всього імпорту і часто має сумнівну якість: у ній трапляються сульфати, пісок і домішки металів.

«Якість її, на жаль, дуже низька та непередбачувана. Від мішка до мішка не вгадаєш – один може бути нормальним, а інший – з піском Сахари або з підвищеним вмістом кальцію, магнію, сульфатів», – відзначає Андрій Росс.

Сульфати при взаємодії з оцтом під час консервації викликають «вибухи» банок, а добавки Е535 та Е536 (фероціанід калію) роблять розсіл каламутним і змінюють смак продуктів.

Як розпізнати шкідливі домішки

Фероціанід калію (Е536) використовують, щоб сіль не злежувалася під час транспортування. Проте ця речовина:

  • змінює смак і запах продуктів;
  • може утворювати осад;
  • перешкоджає правильному бродінню овочів.

– Сіль видобувається і переробляється в Єгипті або в Туреччині, лежить на складі, потім потрапляє до нас. Пливе морем при підвищеній вологості. Від моменту її видобутку до появи на одеських прилавках проходить приблизно два – два з половиною місяці. Тому без фероціаніду калію не обійтися. Інакше під час шляху сіль просто перетвориться на камінь. Слово «ціанід», звичайно, звучить страхітливо. І вміст антизлежувачів нормується в дуже незначних кількостях – близько однієї тисячної відсотка. При перевищенні допустимої норми добавка може бути небезпечною для здоров’я. Але навіть якщо вона мінімальна, все одно для людини Е536 якщо і не шкідлива, то й не корисна, – вважає Андрій Росс.

Найгірше те, що виробники часто не вказують на упаковці наявність антизлежувачів, особливо після перекладу маркування українською.

Чому сіль може пахнути мазутом

Експерти зазначають, що неприємний запах або маслянисті плями у розсолі можуть з’являтися, коли сіль перевозять у брудних суднах або добувають поблизу нафтових родовищ.

Така сіль вбирає запахи, і при використанні в консервації продукти псуються або набувають стороннього присмаку.

Яку сіль обрати для домашніх закруток

Для консервування найкраще підходить кам’яна сіль крупного помелу без домішок. Не слід використовувати йодовану або морську сіль — вони можуть зробити овочі м’якими або гіркуватими.

Перед використанням розчиніть ложку солі у воді — якщо з’явиться осад чи плями, краще не використовувати її для консервації.

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Перейти на українську версію сайту?