Корисний майонез своїми руками: рецепти без шкоди здоров’ю

Этот материал также доступен на русском языке

домашний майонез
Майонез — найчастіший гість на нашій кухні, але чи замислювалися ви, наскільки він корисний? Ми розповімо, як легко приготувати смачний та безпечний майонез удома – варіанти для будь-якого раціону.

Ключові тези:

  • Майонез – калорійний продукт, що містить багато солі, особливо шкідливої ​​у надлишку для людей похилого віку.
  • Домашній майонез – альтернатива покупному: він смачніший, безпечніший і легко готується за допомогою блендера.
  • Є варіанти на будь-який смак та дієту – від класичного майонезу на жовтках до пісного на аквафабі (рослинній основі).Майонез – найчастіший гість на нашій кухні. Цей смачний соус господині часто використовують, але наскільки він корисний?

Домашній майонез за 5 хвилин: класичний та пісний варіанти

Майонез – найчастіший гість на нашій кухні. Цей смачний соус господині часто використовують, але наскільки він корисний?

Майонез – досить калорійний продукт: вміст калорій у ньому у кілька разів більший, ніж у сметані. Майонез також містить багато солі, що теж не корисно, особливо для людей похилого віку.

Ми розповідали про  Майонез без хімії: секрети домашнього приготування

Щоб не відмовлятися від улюбленого продукту, спробуйте приготувати його вдома. Це дуже просто. Єдина умова для приготування домашнього майонезу мати блендер. Без нього зробити соус буде тяжко.

Сьогодні ми запропонуємо вам два рецепти домашнього майонезу – класичний та пісний.

Класичний майонез на жовтках

Інгредієнти

  • Жовтки – 2 штуки,
  • олія (соняшникова або оливкова) – 200 мілілітрів,
  • оцет або лимонний сік – 1-2 столові ложки,
  • сіль – 1 чайна ложка,
  • спеції (чорний перець, гірчиця тощо) – за смаком.

Приготування

Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури.

  1. Відокремити білки від жовтків, покласти їх у чашу блендера.
  2. Збити жовтки до збільшення об’єму втричі, у процесі поступово додаючи тонкою цівкою олію.
  3. За хвилину до завершення збивання додати лимонний сік або оцет.
  4. У суміш за смаком додати сіль і спеції, ще збити протягом однієї хвилини.

Пісний майонез на аквафабі

Не варто лякатися цього слова. Це всього лише рідина, що залишається після варіння бобових (квасолі, гороху, нуту, сочевиці), а також рідина з-під консервованого зеленого горошку або білої квасолі. У рецептах аквафабу часто використовують як замінник яєць. Майонез на ній нічим не відрізняється від звичайного.

Інгредієнти

  • Аквафаба – 3 столові ложки,
  • олія – 150 мілілітрів,
  • гірчиця – 1 чайна ложка,
  • цукор – 1 чайна ложка,
  • лимонний сік, сіль – за смаком. 

Приготування

  1. Змішати аквафабу, гірчицю і мед.
  2. Збиваючи, тонкою цівкою вливати олію.
  3. Додати сік лимона, посолити і ще раз збити до однорідності.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?