Ключові тези:
- Баклажани по-турецьки (карніярик) – це традиційна страва з насиченим смаком та ароматною м’ясною начинкою, запечена в томатному соусі.
- Приготувати страву нескладно: важливо вибрати баклажани з мінімальною кількістю насіння, щоб уникнути гіркоти.
- Гіркоту легко прибрати: достатньо замочити баклажани у підсоленій воді або натерти сіллю перед приготуванням.
Баклажани по-турецьки
В українській кухні існує чимало страв з баклажанів, але чому б нам не запозичити ще одну? Карниярик (фаршировані баклажани) – це одна з найсмачніших страв турецької кухні. Фарширують синенькі м’ясним фаршем та овочами під томатним соусом. Запечені баклажани виходять соковитими і дуже смачними. Важливо, щоб у плодів не було багато насіння, інакше синенькі будуть гірчити. У класичному рецепті баклажани фарширують яловичим м’ясом, ви ж можете взяти будь-яке інше.
Інгредієнти
- Баклажани – 1, 2 кілограма,
- фарш – 250 грамів,
- солодкий перець – 200 грамів,
- помідор – 100 грамів,
- олія – 6 столових ложок,
- томатна паста – 4 столові ложки,
- цибуля ріпчаста – 180 грамів,
- часник – 4 зубчики,
- вода – 400 мілілітрів,
- петрушка, чорний мелений перець, сіль – за смаком.
Приготування
- Баклажани очистити від шкірки. Зверху зробіть по одному надрізу, приблизно по 2-3 сантиметри углиб.
- Деко з пергаментом та баклажани (покладені надрізом вгору) змастити олією. На це знадобиться десь чотири столові ложки олії.
- Баклажани відправити у розігріту духовку, запікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
- Поки баклажани запікатимуться, розігріти сковороду. Підсмажити на олії нарізану цибулю, додати подрібнений часник, нарізаний солодкий перець. Додати до суміші фарш, посолити, поперчити. Помішуючи, обсмажити близько п’яти хвилин.
- Подрібнити свіжу петрушку, додати до фаршу. Перемішати і зняти з вогню.
- Деко з баклажанами вийняти з духовки. Обережно у баклажанах посередині сформувати місце для начинки так, щоб з плодів вийшли човники. Наповнити їх обсмаженим фаршем.
- Нарізати помідори та солодкий перець, які залишилися, викласти зверху на баклажани.
- У томатну пасту влити воду, додати сіль, добре перемішати і полити цим соусом кожен баклажан і дно дека. Поставити у розігріту духовку на 20 хвилин.
Подавати гарячими з рисом або кускусом.
Як позбутися гіркоти?
Багато хто не додає баклажани до щоденного раціону через гіркий присмак. Проте його легко позбутися:
-
замочивши плоди у підсоленій воді на півгодини;
-
натерши баклажани сіллю на 30 хвилин, потім сіль потрібно змити водою (ця процедура до того ж зробить баклажани м’якшими і запобігатиме надмірному вбиранню олії при смаженні).
Вас також можуть зацікавити новини: