“Не можу точно сказати, чи пов’язано це з апетитом, чи зі щирою привітністю, чи це просто борщ із сушеними карасями, який мої землячки готують так майстерно, — причина може бути різною, але знаю одне: я добре пообідав і ще гарніше заснув після їжі», — такі рядки залишив у своєму щоденнику Тарас Шевченко.
Читайте також: Як зробити борщ яскраво-червоним: корисні поради
Борщ із карасями, який справив на Шевченка таке враження, готувався з риби, висушеної в печі. У сучасному світі, звичайно, не так просто знайти спосіб засушити рибу в печі, оскільки такі традиції у більшості будинків майже зникли. Тому кухарі пропонують оновлену версію пісного борщу зі смаженими карасями.
Рецепт борщу з карасями від Тараса Шевченка
Інгредієнти для каструлі об’ємом 3-4 літри:
- Дрібні карасі – 350 грамів,
- Капуста – 300 грамів,
- Картопля – 3 шт.,
- Буряк — 2 штуки,
- Сушені гриби (бажано білі) – 15 грамів,
- Морква, корінь петрушки, корінь селери — по 0,5 штуки,
- Цибуля – 1 головка,
- Борошно – 0,5 столової ложки,
- Лавровий лист, перець, сіль, зелень.
Приготування:
- Відваріть моркву, селеру, петрушку та гриби з додаванням перцю та лаврового листа.
- Процідіть бульйон і в ньому відваріть тонко нарізані капусту та буряки.
- Цибулю наріжте і обсмажте на сковороді до золотистого кольору, потім змішайте з борошном і додайте в каструлю з борщем.
- Доведіть до кипіння.
- Карасі обваляйте в борошні і обсмажте на сильному вогні до хрусткої скоринки.
- Додайте рибу до борщу і знову доведіть до кипіння.
Подавайте із зеленню, сметаною, пампушками та часником.
Вас також можуть зацікавити новини: