Вівторок, 8 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яРизикнути або так залишити: чи потрібно видаляти папіломи і пігментні плями

Ризикнути або так залишити: чи потрібно видаляти папіломи і пігментні плями

Этот материал также доступен на русском языке
Чим людина старша, тим більше змінюється її шкіра, з'являються плями, різні нарости.

Питання читачки:

– У мене спереду на шиї і навколо очей з’явилися білі зернятка, що нагадують просо, а в області паху – багато висячих папілом. Ще на обличчі, особливо на вилицях, є коричневі плями, як велике ластовиння (прочитала, що вони називаються кератомами). Що робити?

Відповідає дерматолог Олександр Літус:

– Звернутися до дерматолога. Можу запідозрити одразу три діагнози. Білі елементи – це міліуми, або невеликі кісти сальних залоз, або їх запалення – акне. Папіломи, хоч би якими вони не були – на ніжці або плоскі, – краще видалити, але тільки після підтвердження діагнозу.

А пігментні плями вважаються нормальною захисною реакцією організму, адже влітку кількість ультрафіолету збільшується. Якщо кератоми не завдають незручностей, а просто виглядають некрасиво, то вам вирішувати: жити далі з косметичним дефектом чи позбутися його.

У разі збільшення кератом, які до того ж можуть спричинити свербіж, їх краще видалити, але не влітку, а восени або взимку.

Це нескладно: кератома – поверхневе розростання. Ми використовуємо електрохвильовий ніж, потім обробляємо місце видалення кератоми антисептиком, і на шкірі не залишається навіть сліду. Іноді тільки світліша пляма, яка з часом засмагає.

– Чому з’являються кератоми?

– З багатьох причин, серед яких – зміна гормонального фону, неправильний догляд за шкірою, контакт з домашніми тваринами. Буває, кератоми з’являються у людей похилого віку, шкіра яких регулярно піддавалася сонячному опроміненню (старечий кератоз).

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні