Неділя, 29 Вересня, 2024
ГоловнаСтаттіНайбільші та незвичайні бібліотеки України: віртуальна прогулянка унікальними місцями

Найбільші та незвичайні бібліотеки України: віртуальна прогулянка унікальними місцями

Этот материал также доступен на русском языке
В останній день вересня ми відзначатимемо Всеукраїнський день бібліотек. Напередодні цього свята ми вирішили розповісти про наші унікальні бібліотеки, де вони розташовані і чим відрізняються від інших закладів.

Найбільша бібліотека в Україні: національна бібліотека імені В. Вернадського

Ця одна з найбільших бібліотек світу вражає не лише своєю висотною будівлею, зведеною в 1989 році, але й значенням її фондів. У нічний час її великі вікна і високі фасади нагадують хмарочоси Нью-Йорка. Проте справжні скарби — всередині: бібліотека має понад 15,48 мільйона одиниць зберігання, включно з унікальними рукописами, картами, нотами, стародруками.

Серед найбільших раритетів — Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають президенти України, «Апостол» Івана Федорова та Києво-Печерський патерик.

Де розташована: м. Київ, Голосіївський проспект, 3.

Найстаріша бібліотека України: наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка

Бібліотека була заснована в 1608 році як книгозбірня єзуїтського колегіуму. Серед її читачів були гетьман Богдан Хмельницький, філософ Тома Ельжановський, ботанік Міхал Боїм.

Бібліотека пережила декілька катастроф: пограбування шведами в 1704 році та дві пожежі в 1734 і 1848 роках. Незважаючи на це, вона відновилася і нині має понад 3 мільйони книг 140 мовами світу. Тут зберігаються унікальні видання з особистої бібліотеки французького кардинала Мазаріні, гетьмана Івана Мазепи і французького короля Людовіка XV.

Де розташована: м. Львів, вулиця Драгоманова, 5.

Перша публічна бібліотека: Одеська національна наукова бібліотека

Вона заснована в 1829 році, була першою публічною бібліотекою в країні. В ній зберігається понад 5 мільйонів документів 130 мовами, серед яких рідкісні рукописи, видання Львівського братства та Києво-Печерської лаври, а також стародавні манускрипти. Є і історичні скарби — рукописи XVIII століття козацької старшини, які висвітлюють розвиток української культури та писемності. У бібліотеці зберігаються випущені за життя твори Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Григорія Квітки-Основ’яненка, Івана Нечуя-Левицького, Івана Франка, Лесі Українки. До речі, одна з найцікавіших деталей бібліотеки — велика читальна зала з куполом, що є однією з перших у Східній Європі з електричним освітленням. Бібліотека також має унікальні інтер’єри з мармуровими сходами і декоративними елементами.

Де розташована: м. Одеса, вулиця Пастера, 13.

Найбільша бібліотека для дітей: національна бібліотека України для дітей

Це справжній казковий світ для маленьких читачів. Її відкрили у 1967 році і вона є однією з найбільших книгозбірень для дітей в країні. Тут зберігається понад 500 тисяч книг, журналів та аудіозаписів різними мовами. Є колекція рідкісних та цінних видань для дітей ХІХ і першої половини XX століття. Але більш за все бібліотека вражає своїм інтер’єром: авторські керамічні панно, створені скульпторкою Ольгою Рапай, є особливістю цього місця. Тут навіть є «Кімната казок», а також магічні книжки, які не промокають і які можна читати у ванні.

Де розташована: м. Київ, вулиця Януша Корчака.

Архітектурна перлина України: Харківська наукова бібліотека імені В. Короленка

Побудована у 1906 році у стилі французького ренесансу. З архівом у 7,2 мільйона томів, бібліотека охоплює все – від раритетних рукописів до сучасних електронних видань. Серед її скарбів є рідкісні документи, частина яких входить до Національного архівного фонду України. У мирний час бібліотека приймала близько 55 тисяч читачів на рік. Її стіни пам’ятають виступи видатних музикантів і культурних діячів ХХ століття. Попри численні руйнування від ворожих обстрілів, Харківська наукова бібліотека зберігає свою колекцію і продовжує надавати послуги читачам.

Де розташована: м. Харків, провулок Короленка, 18.

Бібліотека у середньовічному замку: Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей

Бібліотека має середньовічну вежу з флюгером і казкові фрески. Цю будівлю було збудовано в 1895 році, спочатку її використовувало польське культурно-спортивне товариство «Сокіл». А у 1945 році тут відкрилася обласна бібліотека для дітей, яка з того часу стала справжнім культурним осередком. Сьогодні бібліотека обслуговує 10 тисяч юних читачів і має фонд, що складається із близько 90 тисяч книг, включаючи 90 дитячих видань.

Де розташована: м. Івано-Франківськ, площа Міцкевича, 2.

Бібліотека майбутнього: центр Шептицького у Львові — це новітня бібліотека

Вона розташована в студмістечку Українського католицького університету. Її побудували у 2015 році за новими технологіями. Вона дуже нагадує космічну станцію десь на Марсі завдяки своїй сучасній архітектурі зі скляними фасадами. До речі, користуватися послугами бібліотеки можуть навіть люди з вадами зору. Вона пропонує величезний вибір художньої та наукової літератури, також функціонує як освітній та громадський центр.

Де розташована: м. Львів, вулиця Стрийська, 29-а.

Як Росія знищує нашу спадщину

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, внаслідок повномасштабної війни було зруйновано або пошкоджено майже 700 бібліотек, а також втрачено понад 1,5 мільйона видань.

Однак завдяки підтримці громад та небайдужих українців частину бібліотечних фондів вдалося відновити. Деякі бібліотеки продовжують обслуговувати читачів в альтернативних приміщеннях, зокрема в сільрадах або навіть у метро.

Редакція газети «На пенсії» також долучалася до ініціативи з відновлення зруйнованих бібліотек. У минулому році ми організували серед своїх читачів збір книжок, а також самостійно закупили понад п’ятдесят нових видань українською мовою. Ці книжки разом з підборкою газет за рік були передані до Херсонської обласної бібліотеки імені Олеся Гончара. На жаль, у листопаді 2023 року бібліотека потрапила під ракетний удар і була зруйнована.

Загублена бібліотека Ярослава Мудрого

Першою стародавньою бібліотекою України вважається книгозбірня Ярослава Мудрого, про яку розповідають легенди. Її називають «Ярославовим скарбом».

За припущеннями, бібліотека налічувала до тисячі унікальних книг, зокрема священних і наукових текстів.

Ймовірно, частина з них може залишатися захованою в підземеллях Києва. Багато дослідників і шукачів скарбів намагаються розкрити таємницю її місцезнаходження.

Читайте також: 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні