Неділя, 22 Вересня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіШтрафи за корупцію. Чи вдасться винним «відкупитися»?

Штрафи за корупцію. Чи вдасться винним «відкупитися»?

Этот материал также доступен на русском языке
В середині літа парламент у першому читанні схвалив законопроект №11340, який став скандальним. Що це за документ?

Готуйте ваші мільйони, панове

Скандальний законопроект №11340 фактично дозволяє обґрунтовано підозрюваним у корупційних діяннях панам піти на угоду зі слідством і таким чином уникнути покарання. Тобто, інакше кажучи, відкупитися штрафом від реального покарання у вигляді «неба в клеточку, одежды в полосочку». І навіть не здавати спільників. Було оприлюднено і тарифну сітку штрафів. Якщо злочин кваліфікується як нетяжкий, від 2,057 мільйона до 20,417 мільйона гривень – і ти вільний. Якщо тяжкий – готуй від 20,417 мільйона до 102 мільйонів гривень. Ну а якщо ти напаскудив на особливо тяжкий злочин – від 102 до 204 мільйонів гривень.

Всі знають, всі згодні

Нагадаємо, що корупціонер – це далеко не тільки хабарник, який під столом перераховує банкноти з конверта. Корупція – це «білокомірцева» злочинність, це «люди» (лапки я поставив недарма) у високих кабінетах, які використовують посадове становище для отримання вигоди нечесним шляхом. Ось вам для розуміння приклад.

Шостого вересня сайт «Думська» повідомив про ситуацію на прикордонному пропускному пункті Корчова – Краковець на кордоні з Польщею. Величезна черга з легковиків та бусиків, всі на нервах. Але можна і без нервів: по парі соточок з пасажира, по «півторушці» гривнями з бусика – і вперед. Усі знають, усі згодні. Щоправда, суми копійкові набігають у корупціонерів в погонах – порівняно з суддею, наприклад, який «іменем України» забирає завод у одного бізнесмена і віддає його іншому.

Без хабара не обійтися?

Що ж, напрацювань у вітчизняних корупціонерів чимало. У 2012 році серед лідерів найкорумпованіших країн Європи опинилася Україна. Таким є висновок міжнародної організації Transparency International (Трансперенсі Інтернешнл)*. Україна посіла 144-те місце у списку зі 176 країн світу, які брали участь у дослідженні. Зі 100 максимальних балів, що означають практичну свободу від корупції, країні дісталося лише 26.

Така низька оцінка була свідченням найвищого рівня корупції. При цьому наша країна посіла третє місце (у найгіршому сенсі) в Європі за рівнем корупції у бізнесі. Так, 85% українських менеджерів визнавали, що без хабара у країні не обійтися.

Перше місце в антирейтингу посіла Словенія – 96% менеджерів там вважають підкуп повсякденною справою. На другому місці – Хорватія (90%). Для об’єктивності скажемо, що з роками у нас ситуація покращала: Україна посіла 116 місце серед 180 країн світу в Індексі сприйняття корупції-2022, піднявшись у рейтингу на шість пунктів порівняно з 2021 роком.

У чому переваги угоди зі слідством?

2022-го ми подали заявку на членство в Євросоюзі. Його реакція – ось вам сім рекомендацій. Серед них – посилення боротьби з корупцією шляхом забезпечення високої динаміки розгляду судових справ та винесення вироків. Вивчення в суді доказів «білокомірцевого» злочину – це непростий пошук безлічі документів, тривалі експертизи. Звичайно ж, угода зі слідством спрощує та скорочує цей процес. Адже підозрюваний фактично цим визнає свою провину, отримуючи в обмін гарантії пом’якшення кари. Така практика є в багатьох цивілізованих країнах. До речі, у США понад 90% справ завершуються угодою зі слідством.

Ось нещодавній приклад, про який 1 серпня повідомив «Інтерфакс». Троє арабів з «Аль-Каїди», які перебувають у в’язниці Гуантанамо за підозрою в теракті 11 вересня 2001 року (нагадаю, це вибух веж-близнюків), нещодавно вирішили піти на угоду зі слідством. Ось цитата з «Нью-Йорк Таймс»: «В обмін на анулювання варіанта смертної кари, як можливого покарання, ці обвинувачені погодилися визнати себе винними у всіх звинуваченнях, які їм висунуто, і, зокрема, у вбивстві 2976 людей».

Що означає одноосібний розгляд справ?

Український законопроект №11340, безперечно, неідеальний. Щодо нього вже є критичні зауваження експертів, громадськості. До речі, вражає, що ніхто нічого не помітив за кілька місяців до появи цього законопроекту. Усунули одну із причин тривалого розгляду справ суддями Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Мали розглядати лише колегією, «на трьох». Але то повітряна тривога, то світла немає, то їхні особисті графіки не стикуються. І у квітні цього року дозволили суддям ВАКС проводити засідання одноосібно. І одноосібно кваліфікувати: два чи двадцять мільйонів має внести діяч, який проштрафився.

***

І все ж таки не слід у багнети зустрічати цей законоПРОЄКТ. Парламент вирішив його доопрацювати, і є підстави сподіватися, що всі спірні моменти буде змінено під жорстким контролем громадськості. Зрештою, гірше не буде, якщо накрадені мільйони повернуться до бюджету. А те, що ремствування в народі піднялося щодо цього майбутнього закону, – це добре. Давньогрецький філософ Геракліт Ефеський мудро помітив: «За закон народ повинен битися, як за міську стіну». Ми б’ємось – отже, ми НАРОД!

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

*Неурядова міжнародна організація по боротьбі з корупцією та дослідженню рівня корупції по всьому світу.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні