Чим корисний цикорій?
- Найчастіше препарати цикорію вживають для збудження апетиту і покращення діяльності органів травлення, особливо при гастритах, ентеритах, колітах.
- Відвар коріння, крім іншого, проявляє гіпоглікемічну дію і використовується при легких формах цукрового діабету, а відвар трави вважається корисним при холециститі (стимулює виділення жовчі) і хворобах нирок (сечогінна дія).
- В експериментах на тваринах встановлено, що настій із суцвіть цикорію заспокійливо діє на центральну нервову систему, збільшує амплітуду і сповільнює ритм серця.
- Є відомості про те, що препарати цикорію виявляють тиреостатичну дію (застосовують при гіперфункції щитоподібної залози).
- Як засіб, що активізує обмін речовин в організмі, цикорій використовують при шкірних хворобах, пов’язаних з порушенням обміну речовин.
- Підсмажений і розмолотий корінь цикорію використовують як замінник натуральної кави і цінну добавку до сурогатів кави з ячменю.
Застосування
Внутрішньо – відвар (2 столові ложки трави або 1 столову ложку коріння варять 10 хвилин в 0,5 л води) по півсклянки 4 рази на день до іди.
Як заготовити цикорій?
Раніше ми розповідали, як правильно сушити лікарські рослини – ази початківця домашнього фітотерапевта.
Для медичних потреб використовують корені, рідше траву цикорію. Траву заготовляють в період цвітіння рослини, зрізуючи верхівки стебел завдовжки 30 см. Зібрану сировину сушать у затінку на відкритому повітрі або у добре провітрюваному приміщенні, розстеливши тонким шаром, або у сушарці при температурі до 40°.
Корені викопують восени, обтрушують від землі, миють у холодній воді, звільняють від стебел, розрізують, за необхідності, вздовж і впоперек і сушать на відкритому майданчику або у сушарці при температурі до 50°. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях з доброю вентиляцією.