Які страви допоможуть зміцнити здоров’я? Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.
- Як смачно і правильно харчуватись при різних хворобах: страви при проблемах із шлунково-кишковим трактом.
- Смачне та правильне харчування при різних хворобах: раціон під час грипу та застуди.
Дієта при проблемах із серцем та судинами
Не секрет, що в літньому віці підвищується ризик серцево-судинних захворювань, що характеризуються недостатністю кровообігу.
Однак продукти з високим вмістом кальцію, калію та магнію можуть підтримувати в нормі обмін речовин, кровообіг, рівень тиску та холестерину:
- хліб першого та другого гатунку (учорашній або підсушений), нездобне печиво, бісквіт,
- нежирні, відварені або приготовлені на парі м’ясо, риба та морепродукти,
- овочеві супи або з крупами,
- молоко, сир і кисломолочні напої,
- запечені омлети, макаронні вироби, боби, запечені овочі,
- м’які та стиглі фрукти,
- неміцний чай з лимоном або молоком, компоти і кисіль.
Бісквітний рулет з курагою та лимоном
Яйця – 4 штуки, цукор – 300 грамів, борошно – 120 грамів, лимон – 1 штука, курага – 100 грамів, сіль – щіпка.
- Відокремити білки від жовтків. Білки збити в легку піну зі щіпкою солі. Не зупиняючи збивати, всипати в білки по одній столовій ложці цукру. Повинна вийти щільна та блискуча маса з піками.
- Добре перемішати вінчиком білки з жовтками. Частинами вмісити в яєчну суміш просіяне борошно.
- Тісто викласти у форму, застелену пергаментом, розрівняти лопаткою і випікати в розігрітій до 200 градусів духовці десять хвилин.
Готовий бісквіт накрити рушником і остудити.
- Лимон та курагу залити окропом на п’ять хвилин, промити і обсушити.
- Пропустити лимон та курагу через м’ясорубку або подрібнити у блендері.
- Всипати до фруктів цукор і добре перемішати.
Перевернути бісквіт на чистий лист пергаменту, рівномірно розподілити начинку, згорнути в рулет і помістити у холодильник на годину.
Омлет, запечений у перці
Перець солодкий – 2 штуки, помідор – 1 штука, яйце – 3 штуки, часник – 1 зубчик, зелень та сіль – за смаком.
- Перець розрізати навпіл, щоб залишився хвостик, який триматиме форму.
- Видалити насіння, покласти перець на деко і відправити у розігріту до 200 градусів духовку на п’ять або десять хвилин.
- Помідор, зелень та часник дрібно нарізати і вбити до них яйця.
- Посолити і добре перемішати яєчну масу, наповнити перці і відправити у духовку ще на п’ять хвилин.