Вівторок, 19 Серпня, 2025
ГоловнаСпоживачЯк вибрати "правильне" борошно для випічки, щоб тісто було легким, пишним і...

Як вибрати “правильне” борошно для випічки, щоб тісто було легким, пишним і підходило для всього

Этот материал также доступен на русском языке
Немає, мабуть, дома, де хоч раз не пахло б випічкою.

Борошно можна використовувати для різних цілей — приготування млинців, оладок, вареників, солодкої та несолодкої випічки та, звичайно, основної страви на українському столі — хліба.

Від сорту та якості борошна залежить пишність булочок, колір печива або товщина млинців. Яке ж борошно найкраще для випічки?

Яке вибрати борошно для випікання?

  • Крупчатка – це крупнозернисте борошно із спеціально виведеної склоподібної пшениці. З неї добре виходять дріжджові булки, паски, кекси, пиріжки, але така випічка швидко черствіє.
  • Борошно вищого ґатунку містить багато крохмалю. Воно біле, тонкого помелу, має солодкуватий смак, хрумтить при розтиранні пальцями. З вищого ґатунку зазвичай печуть білий хліб, булки або використовують для соусів та заправок.
  • Борошно першого гатунку. Від вищого сорту відрізняється нижчим вмістом крохмалю, має сіруватий або жовтуватий відтінок. Випічка виходить солодкуватою і довго не черствіє. Борошно першого гатунку добре використовувати для млинців, оладок та пирогів.
  • Борошно другого гатунку. Під час виготовлення зберігається близько десяти відсотків оболонки зерен. Борошно корисніше за попередні сорти, годиться для випікання пишних булок.
  • Цільнозернове борошно має найбільший помел. Хліб із цього борошна рекомендують людям із діабетом та зайвою вагою. До нього можна додати горіхи, насіння льону, кунжут або родзинки.

Нове на сайті