Аїр тростиновий (лепеха звичайна, татарське зілля, ірниця) – багаторічна трав’яниста рослина родини ароїдних. Кореневище товсте, циліндричне, звивисте, розташоване горизонтально, майже на поверхні.
Росте майже по всій території України по берегах річок і водойм, на болотах і болотистих луках, по днищах балок.
Властивості аїру
Аїр проявляє тонізуючі, протизапальні, знеболюючі, відхаркувальні, жовчогінні, антибактеріальні та дезинфікуючі властивості. Наявні біологічно активні речовини збуджують закінчення смакових рецепторів, посилюють рефлекторне виділення шлункового соку, збільшують кількість соляної кислоти в ньому (малі дози рослини діють протилежно), активізують жовчовидільну функцію печінки, підвищують тонус жовчного міхура і збільшують діурез.
Внутрішньо
Внутрішньо препарати аїру тростинового призначають при неспецифічних порушеннях функції травного тракту (розлад травлення і секреції шлунка, ахілія, запалення кишок, кишкові кольки, метеоризм), як загальнозміцнюючий засіб (при фізичному перевантаженні, після тяжких хвороб і операцій, у похилому віці).
Аїр у народній медицині
Народна медицина, крім цього, рекомендує вживати аїр тростиновий при істерії, неврастенії, судорогах (судомі), асциті, бронхіті, бронхопневмонії, плевриті, відсутності апетиту, млявому травленні, запаленні та виразці шлунка, блюванні, діареї, хворобах жовчних шляхів, нирковокам’яній хворобі.
Сік кореневища вживали для посилення зору, поліпшення пам’яті і слуху і щоб позбутися звички до куріння.
Зовнішньо
Зовнішньо аїр тростиновий використовують при полисінні, для полоскання при неприємному запаху з рота, стоматиті, для промивання гнійних ран і виразок, для спринцювань при кольпітах.
Мисливці й туристи вживають молоді соковиті м’які частини аїру тростинового як смачну і корисну їжу, що зміцнює ясна й запобігає псуванню зубів.
Застосування
Внутрішньо
- Настій сухих кореневищ (10 г сировини на 200 мл окропу) по чверті склянки 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.
- Настойку сухих кореневищ (готують у співвідношенні 1:5 на 40%-му спирті або горілці) по половині чайної ложки 3 рази на день до їди.
- Сік (свіже кореневище подрібнюють, вичавлюють під пресом, проціджують через марлю, розводять 20%-им спиртом або горілкою у співвідношенні 1:1) по 1 чайній ложці 2-3 рази на день до їди протягом 2 – 3 місяців.
Зовнішньо
- Настій сухих кореневищ (1 чайна ложка на 300 мл окропу, настоюють 2 години, проціджують) застосовують теплим для полоскання ротової порожнини.
- Настій сухих кореневищ (3 столові ложки на 0,5 л оцту) щовечора втирають у волосисту частину голови при швидкому випаданні волосся і полисінні.
Як заготовити аїр тростиновий?
У народній медицині використовують сушені і свіжі кореневища. Для сушіння кореневища викопують восени і рано навесні, миють, пров’ялюють на відкритому повітрі, розрізають на куски 15-20 см і сушать у сушарках при температурі 25-30°С. Сировина гігроскопічна, тому її слід зберігати в сухому місці у закритій тарі. Строк придатності – 3 роки.