П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСекрети приготування ідеальних каш: варимо правильно та смачно

Секрети приготування ідеальних каш: варимо правильно та смачно

Этот материал также доступен на русском языке
Людям поважного віку лікарі рекомендують ввести у свій щоденний раціон каші. Радять їх їсти як на сніданок, так і на вечерю. Причому важливо не зловживати одним видом каші, їх слід чергувати. Наприклад, на сніданок – гречка, на вечерю – вівсянка.

Але щоб каша вийшла смачною, є свої тонкощі її приготування.

Вівсяна каша

Вівсянка відома своєю загальнозміцнюючою дією. Вона корисна при лікуванні туберкульозу, відновленні хворих після легеневих захворювань, атеросклерозі, хворобах нирок, печінки. Незамінною є вівсянка і при кишкових захворюваннях, оскільки вона має потужну протизапальну властивість.

  • Як варити? Для приготування вівсяної каші потрібно брати води втричі більше. Довести воду до кипіння, засипати пластівці, накрити кришкою і варити 5 хвилин на сильному вогні і 10 хвилин – на слабкому. Крім солі, у кашу бажано додати цукор – на 1 склянку вівсянки 1 чайну ложку. Смачно буде, якщо приготувати кашу в духовці у жароміцному посуді без кришки. Перед подачею каші потрібно дати настоятися 5 хвилин і покласти в неї шматочок вершкового масла.

Рисова каша

Це найбагатша на крохмаль крупа. Вона містить мало клітковини, тому легко засвоюється і перетравлюється. Особливо корисною є рисова каша тим, хто має шлунково-кишкові або серцево-судинні захворювання.

  • Як варити? Води взяти трохи менше, ніж для гречаної каші. Рис всипати в окріп і варити, щільно закривши каструлю кришкою. Професіонали радять варити кашу спочатку три хвилини на сильному вогні, чотири – на середньому, п’ять – на слабкому і ще десять хвилин просто дати їй настоятися.

Манна каша

Манка – рекордсмен за вмістом вітамінів та білка, але в ній мало клітковини і набагато менше солей та мінеральних речовин, ніж в інших кашах. І все одно вона дуже корисна. Манна каша добре діє на жовчний міхур та кишковий тракт, зміцнює кістки і нарощує м’язову масу.

  • Як варити? Щоб каша була без грудок, крупу потрібно сипати у кипляче молоко тонким струмком – дві десертні ложки на склянку. При цьому безперервно помішуючи дві-три хвилини. Потім вогонь потрібно вимкнути, кашу перемішати ще раз і залишити настоятися. Цукор та ванілін – за смаком.

Кукурудзяна каша

Кукурудза багата на крохмаль, у ній мало фосфору, кальцію, але достатньо заліза та вітаміну В. Кукурудзяна каша особливо корисна при гастриті, хворобах печінки, проблемах із серцево-судинною системою, подагрі. Ефективна при шкірних захворюваннях, благотворно впливає на зуби та кістки. Дослідження показали, що зерна кукурудзи гальмують зростання ракових клітин і мають омолоджувальні властивості.

  • Як варити? Крупу бажано трохи підсушити в духовці. Воду закип’ятити, трохи підсолити і влити трохи олії (на склянку крупи необхідно півлітра води). Всипати тонким струмком крупу, весь час помішуючи. Накрити кришкою і варити на маленькому вогні 20-30 хвилин періодично помішуючи. За кілька хвилин до готовності у кашу додати шматочок вершкового масла.

Пшонна і перлова каші

Крупи багаті на калій, фосфор, залізо, а завдяки клітковині, що міститься в них, надзвичайно цінні для травлення. Також пшоняна каша покращує зір і зміцнює нервову систему.

  • Як варити? Варяться обидві каші у підсоленій воді довго – 40-60 хвилин і бажано у чавунному казанку. Води береться в 2-2,5 раза більше, ніж крупи. І ту, і другу крупи перед варінням краще перебрати. Готову кашу зняти з вогню, покласти шматочок вершкового масла і дати настоятися під кришкою ще 5-10 хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні