Щоб варення загуснуло, скористайтеся цими способами.
1. Додайте рослинні компоненти з підвищеним вмістом пектину. Це перетертий аґрус, смородинове або яблучне пюре.
2. Варіть варення у три прийоми: проваріть варення 15 хвилин, зніміть з вогню, повністю остудіть. І так тричі.
3. З поверхні треба регулярно знімати пінку і використовувати широкий посуд з невисокими бортами – таз або каструлю. Так надлишки рідини випаровуватимуться швидше.
4. Для надання густоти деякі господині радять використовувати лимонний сік.
5. Зробити варення густішим допомагають і спеціальні добавки.
- Натуральна та ефективна – це пектин. Він дозволяє підвищити густоту і зберегти при цьому цілими ягоди або часточки фруктів. Додається із розрахунку 10-15 г на 1 кг фруктів.
- Для згущення варення також використовують квіттін, крохмаль, желатин, агар-агар. Добре себе зарекомендували желфікс, желювальний цукор, сік ягоди ірги. Використовувати загущувачі треба відповідно до рекомендацій виробника, оскільки при недотриманні пропорцій варення вийде схожим на желе або мармелад.
ВАЖЛИВО! Плоди та ягоди треба збирати у суху теплу погоду. Після миття їх треба ретельно просушити, щоб позбавитися непотрібної вологи.