Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим відрізняються відвар, настій і настоянка - абеткові правила народної медицини

Чим відрізняються відвар, настій і настоянка – абеткові правила народної медицини

Этот материал также доступен на русском языке
Існують тисячі рецептів фітопрепаратів. Але якщо їх згрупувати за способом виготовлення, то основних вийде лише три: відвар, настій і настоянка.

«Всі рецепти народної медицини в основному зводяться до приготування різних відварів, настоїв та настоянок. Людині необізнаній часом важко розібратися у цих термінах. Буду вдячна за пояснення.

Олена Ч., м. Могилів-Подільський, Вінницька обл.»

Існують тисячі рецептів фітопрепаратів. Але якщо їх згрупувати за способом виготовлення, то основних вийде лише три – ті, що ви назвали.

Відвар. Береться жорстка сировина (коріння, кора, рідше – гілки) і витримується на водяній бані не менше півгодини. Його треба охолодити, процідити і використовувати протягом двох днів за умови зберігання у герметичному посуді.

Настій. Береться м’яка сировина (листя, стебла, бруньки, квіти) і заливається теплою або гарячою водою (температура залежить від рецепту). Продукту треба постояти при кімнатній температурі в середньому чотири години. Зберігати його можна не більше доби.

Спиртова настоянка. Рослинну сировину заливають спиртом або горілкою, а посудину поміщають у темне місце на місяць. Застосовується настоянка малими дозами, а основа дозволяє зберігати її досить довго.

Крім вказаних способів приготування існують і інші – наприклад, олії, мазі. Але їх приготування в домашніх умовах більш трудомістке, тому такі рецепти користуються меншою популярністю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні