Сіль і лимон
- Розріжте лимон навпіл і нанесіть на половинку трохи солі.
- Використовуйте лимон як абразивну губку. Добре потріть ним каструлю або інше начиння, наприклад, ножі від м’ясорубки.
- Коли сіль потемніє, додайте ще трохи. Ви побачите, що іржа поступово йде геть. Дайте посуду постояти близько 5 хвилин і змийте сіль водою.
Висушіть поверхню паперовим рушником і протріть олією. Якщо ви чистили мийку, просто протріть її паперовим рушником. Вона одразу заблищить, як нова.
Сода та абразивна губка
Абразивні губки можна купити в будь-якому супермаркеті, а харчова сода, напевно, є в кожному будинку. Скільки соди буде потрібно, залежить від площі іржавої поверхні. Послідовність дій:
- Трохи теплої води нагріти і змішати її з содою до консистенції густої пасти.
- Нанести пасту на жорсткий бік абразивної губки та обережно терти іржаві місця. Дуже сильно терти не потрібно, щоб не пошкодити поверхню.
- Потім залишити начиння хвилин на 5-10, після чого ретельно промити в проточній воді.
Наступні два моменти особливо важливі:
- Досуха витріть посуд паперовим або кухонним рушником, тому що навіть невелика кількість вологи знову викличе появу іржі.
- Змастіть проблемні місця оливковою олією для створення захисного шару.