Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯка риба найбезпечніша і найкорисніша для пенсіонерів - справа зовсім не в...

Яка риба найбезпечніша і найкорисніша для пенсіонерів – справа зовсім не в ціні

Этот материал также доступен на русском языке
Назвати найкориснішу рибу дуже складно. Адже кожен вид має свої переваги для нашого здоров'я.

Для регулярного вживання медики радять вибирати дрібні тушки морської риби (тріска, оселедець, камбала, сардини): ця риба накопичує в кілька разів менше свинцю і ртуті. А ось рекордсменом за вмістом ртуті є тунець, але якщо вводити його в раціон в обмежених кількостях, то шкоди здоров’ю він не завдасть.

Найбезпечнішою вважається морська риба, її виловлюють далеко від берега, а це дає хоч якусь гарантію екологічної чистоти. Така риба містить високу кількість жирних кислот Омега-3 і багато білка.

Що стосується річкової риби, то в ній можуть бути паразити (гельмінти опісторхози), які не завжди вдається знищити при термічній обробці. Потрапляючи в організм, вони здатні вражати печінку і жовчовивідну систему, призводячи до важких наслідків для всього організму. Тому, під час приготування, намагайтеся річкову рибу піддавати тривалій термічній обробці.

Для пенсіонерів, вагітних жінок, людей, які борються із зайвою вагою, та дітей корисними вважаються «худі» сорти риби, які містять не більше 4% жиру: тріска, камбала, хек, щука, судак, окунь, мінтай.

Так, у трісці міститься невеликий відсоток жиру, у неї смачне біле м’ясо і великий відсоток білка — близько 17 г на 100 г продукту. А ще, вона запобігає захворюванням серця та судин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин.

Нежирна риба ідеально для повноцінної вечері: в ній багато білка, її калорійність не перевищує 100 ккал на 100 г, і це ніяк не погіршує її смакових і поживних якостей.

Причому користь риби не залежить від її вартості.

Ще однією недорогою та корисною рибою є мінтай. Її можна додавати в меню при цукровому діабеті, панкреатиті і гастриті, подагрі.

Головна перевага жирної риби – це велика кількість Омега-3 жирних кислот.

Найжирніші рекордсмени — скумбрія, івасі, сайра, палтус, оселедець. Лосось, кета, горбуша, сазан, тунець і форель відносяться до помірно жирних видів, при цьому вони також багаті Омега-3 жирними кислотами, які потрібні для нормальної роботи серця, мозку та імунітету.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні