Лимони, як і інші цитрусові, покриті яскравою запашною шкіркою. Вона складається з внутрішнього та зовнішнього шарів, кожен з яких має характерний смак. Внутрішній білий шар має гіркуватий смак і не використовується у кулінарії.
Зовнішній шар шкірки пряний та ароматний. Саме його використовують у приготуванні страв. Найпоширеніший спосіб застосування цедри – додавання її у десерти і солодку випічку.
- Перед тим, як зняти цедру з лимона, його слід добре вимити. Потім можна обдати плід окропом, щоб було легко зняти цедру.
- Витерти лимон паперовим рушником.
- Цедру можна зняти за допомогою звичайної дрібної тертки або використовувати спеціальну тертку для цитрусових. Тільки натирати треба дуже акуратно, знімаючи лише зовнішній жовтий шар шкірки.
- Цедру можна зняти і звичайним, але обов’язково дуже гострим ножем. Спочатку акуратно зріжте шкірку тоненькими смужками, не чіпаючи білу м’якоть. Потім смужки подрібніть якомога дрібніше.
- Щоб цедри вийшло більше, треба вибирати плід з товстою та грубою шкірою. Попередньо лимон треба охолодити в холодильнику.
Цедру бажано використовувати відразу ж, оскільки з часом вона втрачає і аромат, і смак.
Читайте також, як правильно вибирати цитрусові.