Манник на сметані без борошна
Крупа манна – 150 грамів, сметана – 230 грамів, яйце – 2 штуки, цукор – 120 грамів, ванільний цукор – 1 столова ложка, сода – 0,5 чайної ложки, масло вершкове – 2 столові ложки, сіль – щіпка.
- У великій мисці змішати сметану, цукор, ванільний цукор, невелику дрібку солі й 2 яйця. Перемішати до однорідності.
- Всипати манну крупу і перемішати. Манка досить добре поєднується з іншими інгредієнтами, не утворюючи грудочок.
- Накрити миску з тістом і залишити для набухання на 20-30 хвилин.
- Включити духовку на розігрівання до 180 градусів.
- Після того, як манка набрякла, додати соду і перемішати.
- Форму для манника добре змастити вершковим маслом і обсипати манною крупою.
- Вилити тісто у форму і розрівняти його. Заповнити форму треба так, щоб від верхнього краю залишився приблизно один сантиметр.
Випікати 30-40 хвилин до золотистого кольору. При подачі манник на сметані можна посипати цукровою пудрою.
Коржики з зеленню на кефірі
Кефір – 300 грамів, борошно – 400 грамів, жовток яєчний – 1 штука, олія рослинна – 30 грамів, олія вершкова – 2-3 столові ложки, сода – 0,5 чайної ложки, сіль – 0,5 чайної ложки, цибуля, кріп, петрушка – за смаком.
- У глибоку чашку влити кефір. Додати сіль, соду, олію та яєчний жовток і добре перемішати.
- Додати просіяне борошно і замісити м’яке, еластичне тісто. Воно має добре збиратися у кулю і не липнути до рук. Відкласти тісто убік, нехай трохи відпочине.
- Нарізати дрібно зелень цибулі, кропу та петрушки. Перекласти нарізану зелень у чашку і злегка пом’яти руками, щоб вона дала сік і трохи зменшилася в обсязі. Можна додати до зелені сіль для яскравішого смаку.
- Тісто для коржиків розділити на шість рівних частин і з кожної частини скачати невелику кульку. На присипаній борошном поверхні розкотити кульку тіста у пласт.
- На половину пласта викласти частину начинки із зелені й накрити другою частиною тіста. Краї коржика злегка придавити долонею, щоб все повітря із середини коржика вийшло, і воно не розпадалося при подальшому приготуванні. Таким чином сформувати всі коржики із зеленню.
- Нагріти суху сковороду на вогні (трохи нижчому за середній) і викласти на неї коржик. Готувати корж до золотистого кольору.
- Викласти готовий коржик на блюдо і змастити вершковим маслом.
Як начинку можна також використовувати натертий сир або відварені яйця.