П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧутки про тарифи не вщухають. То що буде з цінами на світло,...

Чутки про тарифи не вщухають. То що буде з цінами на світло, воду, газ?

Этот материал также доступен на русском языке
Вже кілька місяців активно обговорюється ймовірне зростання тарифів на комунальні послуги. До кінця опалювального сезону прогнозували збільшення вартості і води, і електрики, і газу. Опалювальний сезон позаду.

Щодо якихось позицій остаточного рішення досі не ухвалено, щодо інших – з’явилася певна ясність. Отже.

Водопостачання і водовідведення

Нагадаємо, що нові ціни спочатку планували запровадити ще з 1 січня, потім – з 1 квітня. Сьогодні з великою ймовірністю можна сказати, що нові тарифи почнуть діяти з 1 червня. Саме про це йдеться у відповіді Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на запит видання «Апостроф».

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, тарифи на послуги водоканалів зростуть у середньому на 30%, але у деяких містах зростання буде до 45%. Щоб підвищення було не таким відчутним, його планують розбити на два етапи.

Електроенергія

Тарифи на електроенергію також можуть переглянути вже з 1 червня. Це необхідне відновлення підприємств після масових обстрілів росіян.

Екс-міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко вважає, що зараз йдеться не про ринкові ціни (їх люди зараз не зможуть платити), а про ті, що покриють собівартість електроенергії.

Говорячи про підвищення тарифу, чиновники називають дві цифри – 2,40 гривні та 2,80 гривні за кіловат. Деталі не відомі, тому виникає безліч питань: чи залежатиме тариф від обсягів споживання; якщо так, то якими будуть ці обсяги. Відкрито питання і зі споживачами, які мешкають у будинках з електроплитами і опалюються електроприладами.

До речі, споживачів попереджають, що влітку плануються відновлювальні роботи на підприємствах електроенергетики. У зв’язку з цим можливими є відключення електрики. І до них треба бути готовими: знову будуть актуальними ліхтарики, свічки та акумуляторні лампи.

Газ

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» подовжила дію тарифного плану «Фіксований» ще на рік. Період дії тарифу – з 1 травня 2023 року по 1 травня 2024 року включно. Таким чином, за газ споживачі й надалі платитимуть 7,96 гривні за кубометр (з ПДВ).
Якщо хочете трохи зекономити,
платити за рахунками бажано до 15 числа місяця, що настає після розрахункового. Так, за оплату газу до 15 числа в Особистому кабінеті (через інтернет) надається знижка 1%.

Наша довідка

Згідно із Законом «Про житлово-комунальні послуги», будь-яке рішення про зміну тарифів має ухвалюватися за два тижні до набрання чинності цими тарифами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні