Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.
Пиріжки по-східному
Історія української кухні є досить колоритною. І особливе місце у ній займає східна кухня. Наприклад, до нашого національного надбання були внесені пиріжки караїмської кухні – «аяклак».
Тюркський народ, який проживає на південному сході нашої країни (велика діаспора в Мелітополі та в Криму), пече пиріжки з жирним баранячим м’ясом, іноді додаючи картопля.
Інгредієнти:
- борошно – 500 грам,
- вода – 250 мілілітрів,
- м’ясо жирне (за смаком) – 500 грам,
- маргарин – 200 грам,
- цибуля – 2 штуки,
- сіль для тесту – 0, 5 чайної ложки,
- сіль для начинки – 0,5 чайної ложки,
- перець для начинки – 0,5 чайної ложки,
- вода для начинки – 0,5 склянки,
- зелень – за смаком.
Приготування
ТІСТО
- У склянці теплої води розчинити сіль, влити рідину в 350 г борошна і замішати тісто.
- Борошно, що залишилося, висипати на обробну дошку і втрутити в тісто. Дати тісту настоятися 10-15 хвилин.
- Якщо тісто недостатньо щільне, додати до нього борошно, воно має добре тримати форму.
- Розділити тісто на 4 частини і кожну частину тоненько розкачати.
Маргарін розтопити, змастити ним розкочені пласти, скачати їх у рулет і відправити в холодильник на 15-20 хвилин.
НАЧИНКА
- Жирне м’ясо подрібнюємо ножем або пропускаємо через м’ясорубку.
- Цибулю нарізати на дрібні кубики і змішати з м’ясом.
- Додати у фарш півсклянки води та добре перемішати.
- Посолити та поперчити, додати рубаної зелені.
***
Тісто в рулеті розрізати на шматочки довжиною 10 см і розкотити в коржики діаметром 15-17 сантиметрів. Вони не повинні бути дуже тонкими.
На середину коржика викласти столову ложку з гіркою фаршу, защепити щільно краї і зробитить по краю пиріжка щось на кшталт мотузкі. Для цього куточок тіста злегка загинаємо великим пальцем і вдавлюємо тісто до серединки пиріжка. В результаті утворюється новий куточок, який загинаємо знову. І так до кінця пиріжка.
Підготовлені пиріжки змастити збитим яйцем, помістити на лист, застелений пергаментним папером і відправити в гарячу духовку.
Випікаємо при температурі 200 градусів протягом 40-45 хвилин.