Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЯк отримати житло? Замість зруйнованих квартир та будинків хочуть давати гроші або...

Як отримати житло? Замість зруйнованих квартир та будинків хочуть давати гроші або сертифікати

Этот материал также доступен на русском языке
Використати сертифікат можна буде протягом п'яти років для придбання квартири або приватного будинку.

Російські окупанти принесли до нашої країни смерть і руйнування. Понад два мільйони наших співгромадян залишилися без житла або їхнє житло пошкоджено. І вирішення цієї проблеми – вкрай важливе завдання. У зв’язку з цим у Верховній Раді триває робота над законопроектом №7198*, який має бути розглянутий найближчим часом. Що передбачає цей документ?

Як планують забезпечити людей житлом?

Законопроект №7198 передбачає надання компенсацій. Вони будуть двох видів – у вигляді сертифікатів і у вигляді грошової допомоги.

Усі власники знищених квартир отримають житлові сертифікати. Сертифікати дозволять або купити нову квартиру або отримати житло на вторинному ринку. До сертифікату також можна буде додати гроші, щоб купити дорожче житло, або зробити з цього сертифіката перший внесок за іпотекою, стверджують чиновники. Обіцяють, що сертифікат не прив’язаний до місця, де було зруйновано житло. Отже, постраждалі зможуть придбати квадратні метри в іншому регіоні.

Власники приватних будинків зможуть обирати – житловий сертифікат або кошти на відновлення (для виплат залучатимуться міжнародні інвестори і розроблятимуться окремий механізм). Все залежатиме від ситуації. Більшість людей, напевно, вирішать будуватися на старому місці. Але якщо інфраструктура у населеному пункті практично знищена, найкращим варіантом може стати сертифікат і можливість придбати житло в іншому місці.

Грошова компенсація спрямовуватиметься на спеціальний рахунок і її не можна буде витратити на потреби, не пов’язані з будівництвом.

 Хто і як оцінюватиме нерухомість?

Терміни вирішення питання у законопроекті №7198 обнадійливі. Якщо документ ухвалять, будуть створені комісії, які протягом 30 днів зможуть підтвердити руйнування або пошкодження житла і встановити його вартість. Комісія складатиметься із представників держорганів, органів місцевого самоврядування, експертів, оцінювачів, виконавців робіт.

У житловому сертифікаті буде відображено оцінну вартість зруйнованого майна. Для розрахунку буде використано спеціальну методику з урахуванням вартості житла за квадратний метр. Ціни хочуть прив’язувати до рівня, який був на початок війни. Якщо постраждалий не погодиться з оцінкою житла, він зможе оскаржити висновок комісії.

Використати сертифікат можна буде протягом п’яти років для придбання квартири чи приватного будинку як на первинному, так і вторинному ринках. При цьому його не можна буде подарувати або продати, як і саме житло, придбане за сертифікатом.

Які об’єкти підпадають під компенсацію?

Компенсацію надаватимуть за нерухомість, яка була пошкоджена або зруйнована з 24 лютого 2022 року, а це:

  •  квартири;
  •  приватні будинки;
  •  садові й дачні будинки.

Передбачено компенсації і для об’єкта, що будується, якщо він мав зведені опорні та зовнішні конструкції.

Хто отримає сертифікат насамперед?

Насамперед компенсацію отримають люди, які взагалі залишилися без даху над головою, і представники вразливих категорій (багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, учасники бойових дій, сім’ї загиблих та інші).

Подати заявку на компенсацію можна під час воєнного стану і через рік після завершення. Зробити це можна буде через «Дію», Центри надання адміністративних послуг або нотаріуса. На сьогоднішній день через «Дію» вже подано понад 300 тисяч заявок.

Чи можна розраховувати на компенсацію, якщо документи на власність було втрачено?

Можна. У такому разі допомогти відновити документи має та сама комісія, яка розглядає питання надання компенсації. Як говорять чиновники, комісія зобов’язана зажадати необхідні дані у органів влади і допомогти у встановленні юридичних фактів.

Які права є у спадкоємців?

В умовах воєнного стану є зниклі безвісти, є загиблі на окупованих територіях. Серед них є власники зруйнованих будинків. Звісно, це ускладнює юридичне оформлення права на спадщину. Тому законопроект передбачає подання заявок на компенсацію спадкоємцями. І зробити це можна буде ще до отримання свідоцтва про право спадщини. Щоправда, свідоцтво про право на спадщину таки треба буде надати – після його отримання.

***

До цього законопроекту, як і до інших, традиційно виникли зауваження. Так, пропонується надати можливість вибирати спосіб компенсації – житловий сертифікат або грошова компенсація – усім категоріям одержувачів, а не лише власникам житлових будинків. Крім того, норму про обмеження права власника вільно розпоряджатися житлом, придбаним за рахунок компенсації, хочуть скасувати або мінімізувати. Пропонують також надати людям можливість використати залишок грошової компенсації не лише на придбання або будівництво житла, але й на його облаштування.

Кому не компенсуватимуть збитки?

На компенсацію за втрачене або пошкоджене житло не зможуть претендувати особи із санкційних списків та засуджені за скоєння злочинів проти основ національної безпеки.

* Законопроект «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна в результаті бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації»

Читайте також:
В Україні створять спеціальну платформу для забезпечення житлом постраждалих від війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні